TikTok merancang untuk memasuki perniagaan e-dagang dengan belanja langsung pada tahun 2021

Menurut British “Financial Times”, sehingga 8 Februari, aplikasi sosial perkongsian video Cina TikTok merancang untuk memasuki perniagaan e-dagang pada tahun 2021.

TikTok telah memberi penerangan kepada pengiklan mengenai beberapa ciri baru yang akan mereka lancarkan pada tahun 2021, termasuk alat yang membolehkan influencer TikTok berkongsi pautan produk dan secara automatik memperoleh komisen penjualan, menurut orang yang mengetahui perkara itu. Ini akan membolehkan pengguna popular memaut ke mana-mana produk yang mereka suka tanpa perlu ditaja secara rasmi oleh jenama.

MengikutiPerkongsian dengan Wal-MartTik Tok menguji belanja langsung tahun lalu, yang bertujuan untuk menyediakan platform bagi jenama untuk mempamerkan katalog produk mereka. Pada asasnya, ciri ini boleh menjadi versi mudah alih membeli-belah TV yang dihoskan oleh bintang TikTok.

Minggu lalu, TikTok mengumumkan perjanjian utama pertamanya dengan agensi pengiklanan WPP, yang membolehkan syarikat yang berpangkalan di London mengakses ciri pengiklanan terbarunya terlebih dahulu.

“Secara budaya, TikTok sangat sesuai untuk perniagaan live streaming kerana tidak terasa glamor seperti platform lain,” kata Jack Smith, pegawai teknologi kreatif di WPP.

2-1.png
Sumber: Walmart

Di bawah pentadbiran bekas Presiden Donald Trump, TikTok menghadapi pelbagaiMasalah AmerikaWalaupun pentadbiran Biden tidak mendedahkan pandangannya mengenai nasib TikTok, banyak pengiklan kelihatan lebih santai mengenai aplikasi itu.

Agensi iklan Foote, Cone & Amp; Belding. Dia disokong oleh Karin Spencer, ketua pegawai pemasaran kumpulan pemasaran berpengaruh Whalar, yang mengatakan, “Dengan TikTok, anda dapat melihat berbilion-bilion [tontonan] kempen iklan. Selalunya, di platform lain………………….

Lihat juga:Pendapat saya mengenai larangan TikTok/WeChat

Oktober lalu, TikTok bekerjasama dengan platform e-dagang Shopify untuk meneroka ciri membeli-belah dalam aplikasi yang membolehkan Shopify menjangkau khalayak muda TikTok dan mendorong penjualan. Ini dapat meningkatkan lagi persaingan syarikat dengan gergasi media sosial Facebook dan Twitter.

Menurut sumber yang dipetik oleh Financial Times, syarikat itu mengatakan bahawa 40% orang di TikTok tidak mempunyai akaun Facebook dan 63% tidak berada di Twitter.