TikTok akan melancarkan ciri pengurusan masa skrin baru

Douyin mengumumkan pada 9 Jun bahawa dalam beberapa minggu akan datang,Ia akan melancarkan alat untuk membantu pengguna mengawal masa yang mereka habiskan untuk aplikasi video pendekLulus duduk tunggal membolehkan rehat masa skrin biasa.

Ciri-ciri baru ini termasuk dua kawalan baru untuk memantau dan mengurus penggunaan masa skrin, dan panduan kesihatan digital baru yang akan ditambahkan ke Pusat Keselamatan Aplikasi.

Ciri masa skrin baru melengkapkan had masa skrin TikTok untuk pengguna pada tahun 2020. Alat dalam aplikasi yang baru dilancarkan dapat membantu pengguna mengawal masa mereka di Douyin, yang membolehkan mereka menjadualkan rehat waktu skrin secara berkala.

Ciri ini bertujuan untuk mengatasi ketagihan aplikasi dan kurang berkaitan dengan penggunaan keseluruhan tetapi berkaitan dengan masa yang dihabiskan pengguna di TikTok setiap kali mereka membuka aplikasi.

Dengan alat baru ini, pengguna dapat meminta aplikasi untuk mengingatkan mereka untuk berehat setelah waktu tertentu. Secara lalai, ia mengesyorkan peringatan rehat 10 minit, 20 minit, atau 30 minit, tetapi pengguna dapat menetapkan peringatan waktu khusus jika mereka ingin melakukan sesi yang lebih lama atau lebih pendek. Rehat yang disyorkan lalai ini jauh lebih rendah daripada had masa skrin harian yang disyorkan oleh alat yang ada.

Selain itu, papan pemuka masa skrin baru TikTok akan memberikan data kepada komuniti penggunanya mengenai berapa banyak masa yang mereka habiskan di aplikasi, serta ringkasan masa yang dihabiskan oleh pengguna setiap hari, berapa kali mereka membuka aplikasi, dan pecahan penggunaan siang dan malam. Orang juga boleh memilih pemberitahuan mingguan untuk melihat papan pemuka mereka.

Lihat juga:Douyin dan Douyin memperoleh $277 juta pada bulan Mei

Walaupun alat masa skrin baru dilancarkan kepada pengguna dari semua peringkat umur di seluruh dunia, Douyin mengatakan ia juga akan melancarkan petua kesejahteraan digital mingguan untuk ahli yang lebih muda. Apabila orang berusia 13 hingga 17 tahun menggunakan aplikasi selama lebih dari 100 minit sehari, TikTok memberi amaran kepada mereka mengenai alat pembatasan masa skrin pada masa berikutnya mereka membuka aplikasi.