Tesla untuk mengurangkan penjualan di bandar-bandar peringkat pertama di China

CBN melaporkan bahawa Tesla berhasrat untuk mengurangkan jumlah gerai penjualan di pusat membeli-belah di bandar-bandar peringkat pertama di China. Sebaliknya, syarikat itu merancang untuk membina lebih banyak kedai dalam bentuk kedai 4S tradisional di daerah perniagaan kereta biasa untuk meningkatkan paparan produk dan perkhidmatan selepas jualan.

Tesla akan mengurangkan jumlah kedai pengalamannya di Shanghai dari 19 hingga sekitar 10, kata sumber itu. Terdapat beberapa sebab di sebalik langkah ini. Pertama, Tesla kini mempunyai kesedaran jenama yang tinggi, jadi ia tidak lagi memerlukan lalu lintas yang tinggi di pusat membeli-belah atau tempat lain dengan lalu lintas yang tinggi, mengurangkan kos sewa syarikat. Kedua, apabila jualan meningkat, lebih banyak pusat selepas jualan perlu dibina.

“Tesla merancang untuk membina satu atau dua gerai yang serupa dengan kedai 4S di setiap daerah di Shanghai. Syarikat ini sedang mencari tempat berhampiran kawasan perniagaan automatik di bandar ini dan merancang untuk berunding dengan pelabur di banyak peniaga kereta tradisional yang berminat untuk menyewa tempat mereka. Bilik pameran depan akan digunakan untuk pengalaman dan penjualan, dan ruang belakang akan digunakan untuk penyelenggaraan,” kata orang yang mengetahui perkara itu.

Tempat-tempat ini mungkin kelihatan seperti peniaga kereta 4S, tetapi mereka sebenarnya adalah kedai baru yang akan diuruskan secara langsung oleh Tesla. Di samping itu, outlet ini tidak mempunyai fungsi pembinaan dan penghantaran. Sebagai contoh Shanghai, penghantaran kereta, kewangan, pelesenan, dan latihan pemilik kereta masih dilakukan di pusat penghantaran kereta di Waigaoqiao. Penyampaian berpusat boleh mengurangkan kos dan memudahkan pengurusan proses dan kualiti perkhidmatan.

Tesla adalah perintis dalam penjualan langsung kereta. Ia akan membagi paparan, penjualan, pengiriman, dan purna jual, membangun tempat penjualan pengalaman, pusat pengalaman, pusat pengiriman, dan pusat purna jual di kota, dan memanfaatkan jumlah pusat membeli-belah dan pasar raya yang tinggi untuk mencapai penjualan yang lebih besar. Tetapi dengan kesedaran jenama yang lebih besar dan penjualan yang lebih besar, Tesla telah mula mengubah strategi.

Pengilang kereta baru China secara aktif merebut kedai pusat membeli-belah dan pasar raya, yang menyebabkan kenaikan kos sewa di beberapa pusat membeli-belah dan pasar raya.

Lihat juga:Tesla China menurunkan harga Model 3 dan terus beralih ke bateri yang lebih menjimatkan

Seseorang di Tesla China bercakap mengenai kenaikan kos, “Kedai di pusat membeli-belah dan pasar raya biasanya disewa kepada industri yang sangat kompetitif seperti restoran dan pakaian. Sewa tidak terlalu tinggi pada masa itu. Kemudian sebilangan besar syarikat kereta masuk dengan banyak wang, dan itu membantu menaikkan sewa secara keseluruhan”.

Tesla kadang-kadang meletakkan tempat penjualan di alamat yang berbeza, kata sumber itu, tetapi jenama lain masih mengikutinya, dan mereka menyewa lebih banyak daripada Tesla.