Tesla Shanghai Gigafactory Fasa II Selesai

2 Ogos,Platform Maklumat Alam Sekitar Perusahaan dan Institusi ShanghaiPerincian projek pembinaan yang disiapkan pada 30 Jun tahun ini, Bahagian C dari fasa kedua projek Tesla Gigafactory Shanghai (Fasa I), dan mula beroperasi pada 22 Julai ditunjukkan. Setakat ini, fasa kedua (fasa I) projek Tesla Gigafactory Shanghai telah selesai dan kini telah dimasukkan ke dalam pengeluaran.

Projek Tesla Gigafactory Shanghai (Fasa I) Bahagian C Fasa II adalah pusat R&D. Syarikat itu menyebut sebelum ini bahawa terdapat 28 makmal di pusat R&D. Pada masa ini, ia memfokuskan pada pengembangan perisian, perkakasan, proses dan teknologi Tesla di China, melakukan penyesuaian aplikasi dan pengujian standard di pasar China, dan berpartisipasi dalam pengembangan pembelajaran mesin AI global.

Ketika mengumumkan fasa kedua projek pengoptimuman lini pengeluaran pada bulan November tahun lalu, Tesla mendedahkan dalam laporan EIA bahawa Gigafactory Shanghai Fasa II (Fasa I) akan dibahagikan semula dari dua bahagian asal menjadi tiga bahagian: A, B, dan C. Bahagian A adalah untuk meningkatkan kapasiti pengeluaran kawasan pengeluaran model tertentu. Bahagian B akan memberi tumpuan kepada pengeluaran model baru dan model derivatif yang berkaitan di kawasan pengeluaran model baru. Bahagian C akan membina pusat R&D dan menjalankan ujian pengeluaran kenderaan seperti ujian persekitaran.

Pembinaan fasa kedua (Fasa 1) projek Tesla Gigafactory Shanghai bermula pada 30 Januari 2021. Kandungan pembinaannya adalah fasa pertama (fasa pertama) untuk meningkatkan kapasiti pengeluaran Model 3, menambahkan barisan pengeluaran kenderaan lengkap untuk Model Y, Model 3 dan model derivatif yang berkaitan, dan merangkumi “projek permulaan model baru” sambil menambah pusat R&D. Namun, pada bulan November tahun lalu, Tesla mendedahkan dalam laporan EIA bahawa pembinaan “projek permulaan awal model baru” telah dibatalkan.

Lihat juga:Tesla China menjangkakan eksport tinggi pada suku ketiga

Menurut dokumen baru-baru ini yang dikemukakan oleh Telsa kepada Suruhanjaya Sekuriti dan Bursa AS, pendapatan Tesla di China mencapai AS $8.437 bilion pada separuh pertama tahun ini, peningkatan tahun ke tahun sebanyak 42.95%. Namun, kerana Shanghai Gigafactory menghentikan operasi pada suku kedua, penghantaran Tesla Q2 turun 18% bulan ke bulan, dan pendapatan di China juga turun 18,56% bulan ke bulan. Laporan kewangan Tesla untuk suku kedua tahun ini menunjukkan bahawa Shanghai Gigafactory mempunyai kapasiti pengeluaran tahunan lebih dari 750,000 kenderaan dan akan terus mengembangkan kapasiti pengeluarannya.

Menurut Persatuan Kereta Penumpang China, Tesla China menghantar sejumlah 78,900 kenderaan pada bulan Jun, satu rekod tertinggi. Pada separuh pertama tahun ini, Tesla China menghantar 295,000 kereta.