Tesla Model S disyaki terbakar secara spontan di garaj bawah tanah Guangzhou

Sekitar jam 2 petang 22 Ogos, Tesla Model S disyaki terbakar secara spontan di garaj bawah tanah sebuah komuniti di Guangzhou. Kemalangan itu turut menjejaskan kereta lain yang diletakkan berhampiran kenderaan Tesla.

Pemilik BMW yang terjejas menyiarkan di media sosial, “Ini adalah kemalangan yang mengerikan. Sebuah kenderaan Tesla baru saja menyala secara spontan di garaj bawah tanah. Kereta saya yang berdekatan rosak”.

Pemilik Model S mengatakan bahawa selepas kemalangan itu, publisiti Tesla cukup dingin dengan tanda itu dan ingin mengambil kenderaan itu sebelum polis tiba di tempat kejadian untuk dinilai. Selain itu, ketika kereta masih panas, pasukan Tesla menutupi kenderaan dengan bahan yang mudah terbakar.

Orang yang rapat dengan perkara itu mengatakan bahawa walaupun peranti pemantauan jelas menunjukkan bahawa ini berlaku, Tesla enggan mengakui bahawa kereta itu terbakar secara spontan.

Kakitangan Tesla menjawab bahawa sikap kakitangan perhubungan awam tidak begitu dingin seperti yang dijelaskan oleh pemiliknya, dan mereka akan bekerjasama secara aktif dengan siasatan polis.

Kenderaan masih berada di garaj. Menurut laporan, tiga kakitangan perhubungan awam Tesla muncul di tempat kejadian, tetapi tidak ada juruteknik.

Lihat juga:Tesla menghantar 8,621 kereta buatan China di China pada bulan Julai, turun 69%

Kenderaan Tesla sebelum ini mengalami banyak kejadian pembakaran spontan. Sebagai contoh, pada bulan Julai, sebuah Tesla Model 3 terbakar di Suzhou, Jiangsu. Kenderaan dalam keadaan berhenti dan tidak ada tanda kesan yang jelas pada kenderaan.