Tesla menyelesaikan pertikaian harta intelek dua tahun dengan bekas jurutera Cao Guangzhi, yang disyaki membawa data Tesla ke XPeng

“Tesla tidak mengemukakan bukti yang boleh dipercayai bahawa XMotors pernah memiliki, apalagi menggunakan maklumat Tesla yang diberikan oleh Dr. Cao”. Tesla berkata dalam kenyataan penyelesaian pada 16 April bahawa kenyataan itu secara rasmi menamatkan tuntutan mahkamah selama dua tahun terhadap bekas pekerjanya Cao Guangzhi. Cao Guangzhi secara ringkas menyertai XPeng sebagai jurutera selepas berkhidmat dengan Tesla selama dua tahun.

Kisah ini bermula apabila Dr. Cao Guangzhi, jurutera autopilot Tesla ketika itu, memuat naik 300,000 fail dan direktori ke iCloud peribadinya sebelum meninggalkan jawatannya pada akhir 2018, termasuk kod sumber yang berkaitan dengan autopilot Tesla, yang melanggar dasar Tesla dan Perjanjian dengan Cao.

Tesla mengemukakan aduan undang-undang yang menyatakan bahawa “Cao membuat fail. zip dari perpustakaan kod sumber berkaitan autopilot lengkap Tesla untuk menjadikannya lebih kecil dan lebih mudah digerakkan,” ketika dia bersiap untuk peluang kerjaya baru.

Pada 12 Disember 2018, Dr. Cao menerima tawaran pekerjaan rasmi dari XMotors, dan selama dua minggu berikutnya, dia menghapus 120,000 fail dari iCloud dan memutuskan perkhidmatan penyimpanan awan dari komputer yang dikeluarkan oleh Tesla. Dr. Cao mengakui tingkah laku ini dalam dokumen mahkamah.

Dia juga mengakui bahawa dia telah log masuk ke rangkaian keselamatan Tesla beberapa kali dan membersihkan sejarah penyemak imbasnya sebelum meninggalkan pada Januari 2019.

Melalui usaha sendiri, Dr. Cao Guangzhi telah menjadi 40 daripada 45,000 pekerja Tesla dan mempunyai akses kepada kod sumber perisian. Sebelum itu, dia bekerja di GE Healthcare dan Apple setelah memperoleh gelar doktor di Purdue University; Beliau mempunyai latar belakang yang kuat dalam kejuruteraan elektrik di Zhejiang University, salah satu universiti terkemuka di China.

Dalam pernyataan undang-undangnya, Dr. Cao “menyesal dan meminta maaf atas kerosakan yang tidak perlu yang disebabkan oleh tuntutan Tesla kepada XMotors. Dia mengucapkan terima kasih kepada rakan-rakan XMotors yang menyokongnya dalam tuntutan ini.”

XMotors, seperti XPeng, adalah salah satu pesaing Tesla yang paling kuat dalam industri kenderaan elektrik China. Seperti banyak permulaan kenderaan elektrik, XPeng menggunakan bakat bekas kakitangan gergasi industri seperti Tesla. Gu Junli, bekas naib presiden penyelidikan dan pembangunannya, adalah pakar teknikal di jabatan teknologi pembelajaran mesin Tesla. Pengasasnya, He Xiaopeng, juga secara terbuka menyuarakan pengaruh Tesla kepadanya dan pemahamannya mengenai pengeluaran kereta elektrik.

Lihat juga:XPeng melancarkan sedan P5 “Game Changer” yang dilengkapi dengan lidar kelas kereta

Oleh itu, tidak menghairankan apabila model pertama Xpeng, EV-G3, pada tahun 2018, sangat mirip dengan model Tesla X, yang menarik perhatian Tesla dan meletakkan ranjau darat untuk pertikaian harta intelek masa depan.

Pada bulan Julai 2018, bekas pekerja Apple Zhang Xiaolang ditangkap dan didakwa mencuri rahsia perdagangan kerana disyaki mencuri perkakasan dan data projek kereta memandu sendiri rahsia Apple. Dia boleh menghadapi 10 tahun penjara.

Mengenai tuntutan Tesla terhadap Dr. Cao Guangzhi, XPeng menuduh Tesla sebagai pembuli dalam satu kenyataan mengenai permintaan untuk menunjukkan kod sumber XPeng, “Adalah dikesali bahawa Tesla telah melakukan tindakan buli terhadap pesaing muda semasa prosiding dan bukannya cuba menyelesaikan kes undang-undang terhadap Dr. Cao berdasarkan fakta”.

Semua ini berlaku ketika pentadbiran Trump telah menghukum China kerana salah laku harta intelek sejak 2017, ketika Pejabat Perwakilan Perdagangan Amerika Syarikat mengumumkan pelancaran pemindahan teknologi dan penyiasatan harta intelek terhadap China, dengan itu meminta perang perdagangan yang sukar yang memberi kesan buruk kepada kedua-dua negara. Tidak sampai Amerika Syarikat dan China menandatangani perjanjian ekonomi dan perdagangan pada Januari 2020 bahawa harapan untuk mengakhiri pertempuran muncul.

Penyelesaian antara Tesla dan Dr. Cao termasuk pembayaran monetari yang dibuat oleh Cao kepada Tesla dalam jumlah yang tidak didedahkan. Dr. Cao berkata beliau “gembira kerana Tesla akhirnya menolak dakwaannya dan berhenti mencari bukti yang tidak wujud.” “Dia tidak sabar-sabar untuk membuka bab baru dalam kehidupan peribadi dan profesionalnya dan mengucapkan terima kasih kepada keluarga dan rakan-rakan atas sokongan mereka.”

Garis masa