Tesla menuntut pengedar kereta terpakai kerana melanggar

Platform pertanyaan komersial Tianyancha App menunjukkan bahawa Tesla (Shanghai) Co., Ltd. menambah maklumat kes baru pada 26 Ogos. Defendan adalahTesla Used Car (Guangzhou) Co., Ltd. Cawangan Wuhou, dan penyebabnya adalah pertikaian pelanggaran harta intelek. Walaupun terdakwa sangat mirip dengan syarikat operasi kereta terpakai di bawah Tesla dari segi nama syarikat, pengawal sebenar syarikat-syarikat ini adalah orang semula jadi dan tidak mempunyai hubungan dengan syarikat Tesla di China.

Tesla Used Car (Guangzhou) Co., Ltd. Wuhou Branch ditubuhkan pada bulan Jun 2021 dan terletak di Chengdu, Provinsi Sichuan. Ia adalah syarikat yang terutama terlibat dalam industri borong dan merupakan cawangan Tesla Used Car (Guangzhou) Co., Ltd.

Tesla Used Car (Guangzhou) Co., Ltd. ditubuhkan pada Mei 2021 dan terletak di Guangzhou, Provinsi Guangdong. Ia adalah sebuah syarikat yang terutama terlibat dalam industri runcit. Perniagaan ini mempunyai modal berdaftar 10 juta yuan (AS $1.45 juta) dan dipegang bersama oleh dua individu. Skop perniagaan syarikat merangkumi penjualan, pengedaran, penilaian dan penilaian kereta terpakai, penjualan pengisian kenderaan bermotor, operasi pasar perdagangan kereta terpakai, dan penjualan cerucuk pengisian AC yang diedarkan.

Kedua-dua syarikat di atas termasuk dalam senarai kelainan perniagaan kerana mereka tidak dapat dihubungi melalui kediaman atau premis perniagaan yang berdaftar.

Walau bagaimanapun, Tesla menggunakan model penjualan langsung di pasaran China. Sama ada kereta baru atau terpakai, ia dihantar melalui pusat penghantaran rasmi, tanpa kedai 4S, kedai francais dan kedai kereta terpakai.

Dengan perkembangan pasaran kenderaan tenaga baru, ketumpatan tenaga bateri telah meningkat, dan infrastruktur seperti cerucuk pengisian juga bertambah baik. Dengan peningkatan pengarusutamaan kenderaan tenaga baru, kadar pengekalan nilai kenderaan telah meningkat dengan ketara.

Tesla dilancarkanPerkhidmatan kereta terpakai rasmiTerdahulu. Kereta terpakai yang telah lulus pelbagai ujian akan dilancarkan di antara muka kereta terpakai yang diperakui di laman web rasmi syarikat setelah menjalani prosedur pemeriksaan yang ketat dan persiapan tambahan yang diperlukan.

Lihat juga:NIO memulakan operasi percubaan perkhidmatan perdagangan kereta terpakai

Laporan yang dikeluarkan bersama oleh China Automobile Dealers Association dan Jingcheng.com, platform penilaian kereta terpakai dalam talian Bitauto, menunjukkan bahawa kadar pengekalan nilai kenderaan tenaga baru stabil pada 1 Ogos. Dalam senarai kadar pengekalan nilai tiga tahun kenderaan tenaga baru, Tesla’s Model X menduduki tempat ketiga dengan kadar pengekalan nilai 72.6%.