Tesla menafikan rancangan untuk membina kilang China kedua di Shenyang

Kemungkinan lokasi kilang kedua Tesla di China telah menjadi topik hangat. Terdapat laporan baru-baru ini bahawa syarikat kereta elektrik Amerika akanMenubuhkan kemudahan pengeluaran lain di Shenyang, sebuah bandar di timur laut China-yang telah ditolak oleh Tesla.

Berita itu berasal dari kemas kini yang dikeluarkan oleh Pejabat Umum Pemerintah Rakyat Provinsi Liaoning melalui akaun WeChat rasminya pada 12 Februari. Artikel ini terutamanya memperkenalkan strategi “lima genggaman” untuk pemulihan dan pembangunan Daerah Dadong Shenyang.

Pemerintah Provinsi Liaoning menyatakan pada titik kelima: “Pembaharuan bandar di daerah Wenguan akan meningkatkan ruang untuk pengembangan industri dan meletakkan dasar untuk penyelesaian projek kenderaan tenaga baru utama seperti Tesla.” Komen ringkas itu mencetuskan banyak laporan media bahawa kilang kedua Tesla di China mungkin terletak di Shenyang. Walau bagaimanapun, penerbit menegaskan bahawa artikel itu sebenarnya tidak mengatakan bahawa Tesla pasti akan menetap di Shenyang, tetapi Shenyang merancang untuk meletakkan asas untuk potensi pendaratan projek itu.

Pada akhir 2021, Ketua Pegawai Eksekutif Tesla Elon Musk mengumumkan rancangan untuk membina kilang kedua Tesla di Asia, mencetuskan spekulasi global. Penyelidik percaya bahawa Tesla akan memilih China sebagai lokasi, terutamanya selepas kegagalan India, dan kerana rantaian industri dan kos buruh yang lebih tinggi di Jepun dan Korea Selatan.

Tesla telah berulang kali menanggapi desas-desus mengenai lokasi kemudahan pembuatan baru. Pada bulan November 2021, Tao Lin, naib presiden Tesla, menegaskan bahawa semua berita dalam talian mengenai lokasi kilang kedua Tesla tidak benar.

Pada tahun 2021,Pendapatan Tesla di pasaran ChinaIa mencapai 13.844 bilion dolar AS, peningkatan tahun ke tahun sebanyak 107.8%. China kini merupakan pasaran luar negara Tesla yang paling penting. Peningkatan pendapatan yang ketara adalah disebabkan oleh kapasiti yang lebih tinggi dan penghantaran yang lebih tinggi di kilang-kilang besar syarikat di Shanghai.

Lihat juga:Tesla mengeluarkan laporan mengenai pengecasan kenderaan elektrik semasa percutian Tahun Baru Cina

Kilang besar Tesla di Berlin dan Texas belum beroperasi, yang bermaksud kilang Shanghai tetap menjadi tulang belakang pengeluaran Tesla di luar negara. Walau bagaimanapun, kapasiti reka bentuk kilang besar di Shanghai hanya 500,000 kenderaan, dan kapasiti pengeluaran semasa telah mencapai 450,000 kenderaan setahun. Walaupun dengan kapasiti penuh, Gigafactory Shanghai sahaja akan berjuang untuk memenuhi permintaan penjualan Tesla yang semakin meningkat. Untuk memenuhi permintaan yang berkembang pesat, kapasiti pengeluaran Tesla kekurangan bekalan. Oleh itu, mengembangkan kapasiti pengeluaran adalah keutamaan Tesla sekarang.