Tesla membuka pusat penghantaran baru di Beijing dengan lebih daripada 100 ruang penghantaran, yang terbesar di Asia

Pada ulang tahun kelapan kemasukannya ke pasaran China, TeslaPusat pengedaran baru dibuka di Beijing, meliputi kawasan seluas kira-kira 12,000 meter persegi. Syarikat itu mengatakan bahawa kemudahan itu mempunyai lebih dari 100 ruang penghantaran dalaman, menjadikannya kemudahan tunggal terbesar di Asia.

Terletak berhampiran resort Xiedao (secara harfiah “Pulau Ketam”) di timur laut Beijing, pusat pengedaran dilengkapi dengan kemudahan pengecasan dan ruang bersantai, yang dapat meningkatkan kecekapan penghantaran dan pengalaman perkhidmatan. Pusat ini dijangka berfungsi sebagai titik pengedaran penting untuk produk Tesla, serta tempat berkumpulnya pelanggan di China dan di seluruh Asia.

Sistem penghantaran pintar syarikat, yang disebut “Delivery Vision,” dapat mengerahkan sumber daya manusia di lokasi penghantaran, meningkatkan kecepatan penghantaran, dan membantu pemilik kereta mengesahkan anggaran waktu penghantaran mereka.

Pada tahun 2013, Tesla membuka pusat pengalaman pertamanya untuk pasaran China di Beijing, menandakan permulaan memasuki China. Lapan tahun kemudian, Naib Presiden Tesla Grace Tao menyatakan pada upacara pembukaan pusat itu bahawa Tesla akan terus memperdalam komitmennya terhadap sektor tenaga baru dan membantu China mencapai puncak pelepasan karbon dan bahkan neutralitas karbon secepat mungkin.

Lihat juga:Stesen pengecasan super bersepadu pertama Tesla di China untuk penyimpanan dan pengecasan tenaga mendarat di Lhasa

Bilangan stesen penggalak TeslaPada masa ini, terdapat lebih dari 900 pembukaan di daratan China, dengan lebih dari 7,000 supercharger, meliputi lebih dari 330 bandar di China. Dari segi perkhidmatan, kadar penyelesaian masalah dalam talian Tesla dapat mencapai lebih dari 85%, dan kadar kepuasan maklum balas pelanggan dapat melebihi 93%. Dari segi aplikasi tenaga bersih, pada akhir tahun 2020, Tesla Motors telah menjimatkan 5.637 bilion liter petrol dan mengurangkan pelepasan karbon dioksida sebanyak 16.96 juta tan.