Tesla membuka kedai pertamanya di Xinjiang, China

Tesla mengumumkan pembukaan hari iniKedai pertamanya di Urumqi, Wilayah Autonomi Xinjiang UygurDi Northwest, ini menandakan permulaan rangkaian kedai dan perkhidmatan luar talian di rantau ini oleh pembuat kereta elektrik A.S.

Xiao Lu, ketua Tesla Northwest, mengatakan bahawa pusat ini merupakan titik permulaan penting bagi Tesla untuk mengembangkan rangkaian perkhidmatannya di Xinjiang. Ia bukan sahaja menyediakan perkhidmatan sehenti untuk pengguna tempatan, tetapi juga terus menyebarkan konsep perlindungan alam sekitar ke kawasan ini.

Kemudahan baru ini adalah kedai Tesla paling barat di daratan China. Ia meliputi kawasan seluas 1.620 meter persegi dan dapat memberikan perundingan pra-penjualan, pemanduan ujian janji temu, ujian kereta baru, perundingan insurans, pemprosesan lesen sementara, penyelenggaraan selepas penjualan dan perkhidmatan lain kepada pengguna di Urumqi dan kawasan sekitarnya.

Xinjiang kini mempunyai hampir 50,000 kenderaan tenaga baru, dan penjualan kenderaan tenaga baru Urumqi dalam tujuh bulan pertama 2021 meningkat sebanyak 298.29% tahun ke tahun.

Kedai ini juga merupakan Tesla ke-11 di Barat Laut dan 211 di daratan China. Tesla kini mempunyai kedai di 60 bandar di daratan.

Bukan hanya itu, Tesla kini mengendalikan 7 stesen supercharger di Xinjiang, termasuk 36 supercharger peribadi. Syarikat ini juga mempunyai enam stesen pengecasan destinasi di rantau ini, yang menawarkan 12 pad pengecasan. Ia mempunyai dua stesen supercharger di Urumqi, menyediakan 14 supercharger untuk memastikan pengalaman memandu pemilik kereta yang sangat baik.

Lihat juga:Tesla menggantikan kamera pengulang yang rosak dalam kenderaan S, X dan 3

Pada akhir tahun 2020, bahagian domestik talian pengisian Tesla “Silk Road” telah siap. Jalur ini bermula dari Xi’an di barat hingga Urumqi di barat, dengan panjang keseluruhan 2.600 kilometer dan 11 stesen pengisian.