Tesla membina pusat data di China

Pembuat kereta elektrik AS Tesla mengatakan pada hari Selasa bahawa ia telah menubuhkan pusat data di China untuk menyimpan maklumat pengguna tempatan. Syarikat ini meningkatkan usaha untuk meredakan kebimbangan mengenai privasi dan pengumpulan data pelanggan.

“Semua data yang dihasilkan oleh kenderaan yang dijual Tesla di pasaran daratan China akan disimpan di China,” kata pembuat kereta elektrik itu dalam satu kenyataan di Weibo seperti Twitter, sambil menambah bahawa ia akan memperluas rangkaian pusat datanya.

Sementara itu, Tesla mengumumkan bahawa platform pertanyaan maklumat kenderaannya untuk pemilik kereta di China “sedang dalam proses”, yang akan membolehkan pelanggan mengakses data yang dihasilkan oleh kenderaannya. Ini juga akan meningkatkan kemampuan Tesla untuk menyeragamkan pengurusan data dan memastikan keselamatan data.

Pembuat kereta Amerika telah menghadapiKrisis propagandaDi China, pasaran automotif terbesar di dunia, syarikat itu membuat sedan Model 3 dan kenderaan utiliti sukan Model Y di kilang Shanghai.

Reuters dan Bloomberg sebelum ini melaporkan bahawa pihak berkuasa China telah melarang penggunaan kereta Tesla oleh tentera dan pekerja syarikat milik negara kerana kebimbangan bahawa data dari kamera dalam kenderaan dapat dikumpulkan dan dihantar ke pelayan AS.

Sebagai tindak balas kepada laporan tersebut, pengasas Elon Musk menafikan bahawa syarikat itu akan membocorkan maklumat pengguna dan memberitahu penonton di Forum Pembangunan China Tingkat Tinggi pada bulan Mac bahawa “jika Tesla menggunakan kereta untuk pengintipan di China atau di mana sahaja, kami akan ditutup”.

Pada 12 Mei, Pentadbiran Ruang Siber China mengeluarkan satu set peraturan draf untuk memastikan keselamatan data yang dihasilkan oleh kenderaan yang disambungkan ke China, termasuk syarat bahawa pengendali mesti mendapatkan kebenaran pengguna sebelum mengumpulkan maklumat peribadi mereka, dan memastikan penyimpanan dan akses data yang selamat.

Walau bagaimanapun, pelangganProtes berprofil tinggiPada Shanghai Auto Show pada bulan April, disertai dengan siriKemalangan mautDan kebakaran bateri, menimbulkan kebimbangan dan aduan lebih lanjut mengenai kawalan kualiti dan keselamatan kereta Tesla.

Lihat juga:Pemandu Tesla mati dalam perlanggaran belakang dengan trak di China Selatan, menimbulkan lebih banyak kebimbangan keselamatan

China adalah pasaran terbesar Tesla setelah Amerika Syarikat, dan penjualannya di China meningkat dua kali ganda menjadi $6.6 bilion pada tahun 2020, merangkumi seperlima dari penjualan global syarikat. Pada tahun 2018, syarikat itu menandatangani perjanjian dengan pemerintah kota Shanghai yang membolehkan syarikat itu membina kilang super sendiri dan mengeluarkan kereta di sana, menjadi pembuat kenderaan asing pertama yang dibenarkan memasuki pasaran China tanpa usaha sama tempatan. Walau bagaimanapun, Tesla menghadapi tekanan yang semakin meningkat dari pencabar domestik seperti Xpeng, Nio dan Li Auto yang disenaraikan di A.S., serta rangkaian syarikat teknologi seperti Baidu, Xiaomi dan Huawei.

Pada suku pertama 2021, pendapatan Tesla mencapai $10.39 bilion, meningkat 74% tahun ke tahun, melebihi jangkaan penganalisis sebanyak $10.29 bilion.