Tesla China menaikkan harga Model Y sekali lagi

Berikutan kenaikan mendadak harga semua siri kenderaan elektrik oleh Tesla di Amerika Syarikat, versi jangka panjang Model Y China kini juga mengalami kenaikan harga. Menurut laman web rasmi Tesla China,Model Y kini berharga 394,900 yuan ($58,930)-naik 19,000 yuan. Laman web rasmi menunjukkan bahawa harga versi pacuan roda belakang dan versi prestasi pada masa ini tidak berubah.

Langkah itu menandakan satu lagi kenaikan harga untuk versi jarak jauh Type Y sejak 15 Mac. Tesla Model Y kekurangan bekalan di luar negara, dan Ketua Pegawai Eksekutif syarikat Elon Musk mengatakan bahawa dia mempercepat pengeluaran Model Y RHD (memandu di sebelah kanan). Katanya, dia tidak menyangka permintaan begitu tinggi.

Pada 16 Jun, Tesla secara drastik menaikkan harga semua kenderaan elektriknya di Amerika Syarikat, dan beberapa model meningkat sebanyak $6,000. Secara khusus, versi jarak jauh Model Y meningkat dari $62,990 menjadi $65,990, dan versi prestasi meningkat dari $67,990 menjadi $69,990.

Seperti biasa, Tesla tidak mendedahkan alasan khusus di sebalik kenaikan harga, tetapi peningkatan kos bahan mentah dan logistik adalah faktor yang paling biasa di seluruh industri akhir-akhir ini.

Lihat juga:Kilang Tesla Shanghai menyambung semula pengeluaran sepenuhnya

Perlu diingat bahawa semasa panggilan pendapatan suku pertama pada 21 April tahun ini, Musk menyebut bahawa Tesla tidak akan menaikkan harga dalam masa terdekat kerana harga pada masa itu telah mengambil kira jangkaan kenaikan kos, dan “harga semasa adalah kereta yang dihantar dalam 6 hingga 12 bulan akan datang, yang merupakan anggaran terbaik kami.”

Sebenarnya, Tesla mempunyai tunggakan pesanan yang besar, dan pesanan baru untuk beberapa modelnya tidak akan dihantar sehingga enam hingga 12 bulan kemudian. Oleh itu, Tesla mesti meningkatkan kos dalam menghasilkan kereta ini.