Tesla China menafikan bahawa Model 3S domestik menggunakan bateri M3P CATL

Media China sebelum ini memetik sumber yang mengatakan bahawa Tesla akan melancarkan versi baru Model 3 tidak lama lagi. Menurut laporan itu, sorotan terbesar adalah bahawa model baru akan dilengkapi sepenuhnya dengan bateri M3P yang dihasilkan oleh syarikat gergasi industri China, CATL. Jadi, stamina boleh meningkat sekurang-kurangnya 10 peratus. Walau bagaimanapun, pada 18 Ogos,Jurucakap Tesla China berkata:Menganggap berita itu hanya khabar angin dan tidak selari dengan fakta.

Bateri M3P adalah produk baru CATL yang dilancarkan pada Februari 2022. Pada 22 Julai, di Persidangan Bateri EV & ES Dunia, Wu Kai, ketua saintis CATL, mengatakan bahawa bateri M3Pnya telah dihasilkan secara besar-besaran dan dapat dipasarkan dan diterapkan pada kenderaan elektrik baru secepat tahun depan. Menurutnya, ketumpatan tenaga bateri ini lebih tinggi daripada bateri lithium ferrous fosfat, tetapi kosnya lebih rendah daripada bateri lithium ternary, yang akan membantu mempromosikan penurunan harga kenderaan elektrik.

Pada masa ini, Model 3S yang dihasilkan oleh Tesla Shanghai Gigafactory dilengkapi dengan bateri besi fosfat lithium CATL. CLTC mempunyai jarak pelayaran 556 kilometer hingga 675 kilometer. Setelah menaik taraf pek bateri, keseluruhan siri dijangka melebihi 600 kilometer dan 700 kilometer. Sumber juga mendedahkan bahawa Tesla masih belum mempunyai rancangan untuk menggunakan bateri yang dibekalkan oleh BYD dalam kenderaan yang dihasilkan oleh Gigafactory di Shanghai.

Lihat juga:Kilang bateri CATL Sichuan ditutup kerana pemadaman elektrik

Pada 3 Ogos, LatePost melaporkan bahawaModel Ys buatan China akan menggunakan bateri CATL M3P dan pek bateri 72 darjah. CATL akan membekalkan Tesla dengan bateri M3P pada Q4 tahun ini, dan versi Model Y akan tersedia awal tahun depan.

Perluasan CATL di pasaran luar negara semakin ketara. Baru-baru ini, pembuat kenderaan Amerika Ford secara rasmi mengumumkan bahawa ia akan bekerjasama dengan CATL untuk mengimport bateri besi fosfat lithium dengan kos yang lebih rendah, yang akan dipasang pada trak pikap elektrik dan model SUV sendiri. Menurut laporan media asing, pembuat kereta Korea Selatan Hyundai Motor juga mempertimbangkan untuk menggunakan bateri buatan CATL dalam semua modelnya.