Tesla China bertindak balas terhadap desas-desus memotong bahagian stereng dari beberapa kereta

Pada hari Isnin, media AmerikaBerita Pengguna dan Saluran Perniagaan AmerikaTesla telah membuang unit kawalan elektronik dari sistem stereng kereta Model 3 dan Y buatan Shanghai sebagai tindak balas terhadap kekurangan cip global yang berterusan, menurut surat dalaman. Eksport Media CinaThePaperWakil perkhidmatan pelanggan rasmi Tesla dihubungi, dan mereka menyatakan bahawa “setiap kereta yang kami kirimkan mesti mematuhi peraturan nasional.”

Unit kawalan elektronik menukarkan isyarat putaran stereng ke putaran roda. US Consumer News and Business Channel (CNBC) memetik pekerja Tesla mengatakan bahawa setelah perbincangan, mereka tidak menganggap perlu untuk memberitahu pelanggan mengenai berita ini kerana komponen ini adalah sandaran berlebihan dan tidak berfungsi dalam sistem bantuan pemanduan Tahap 2 semasa.

Walau bagaimanapun, jika Tesla berusaha untuk mencapai autonomi Tahap 3 dan membolehkan pemandu melepaskan stereng semasa memandu, sistem unit kawalan elektronik berganda diperlukan. Oleh itu, kenderaan-kenderaan ini perlu diubah suai.

Ketua Penganalisis Kanan IHS Markit, Phil Amsrud () berkata, kebanyakan pembuat kenderaan akan menghabiskan 1,000 jam atau lebih untuk menguji perubahan yang mungkin mengambil masa lebih empat bulan. Isu kualiti atau keselamatan juga boleh mengambil masa bertahun-tahun untuk menjadi jelas selepas perubahan. Walau bagaimanapun, pekerja Tesla mendedahkan bahawa syarikat itu memutuskan untuk mengurangkan unit kawalan elektronik dalam masa kurang dari beberapa minggu.

Ini bukan kali pertama Tesla mengurangkan peruntukan sumber kerana masalah cip.

Pada bulan Mei 2021, Tesla mengeluarkan sokongan tempat duduk pinggang penumpang depan dari model Model 3 dan Model Y tanpa menawarkan potongan harga atau notis awal. Sebagai tindak balas, Elon Musk mengatakan di Twitter, “Log menunjukkan hampir tidak ada penggunaan. Apabila hampir tidak pernah digunakan, itu tidak bernilai kos/kualiti untuk semua orang”.

Pada tahun 2021, banyak syarikat kereta, termasuk Tesla, memotong beberapa fungsi kerana kekurangan cip komputer. Walau bagaimanapun, kebanyakan syarikat kereta telah memberitahu pengguna mengenai penurunan harga dan sering memberikan beberapa konsesi harga untuk mengimbangi.

Lihat juga:Pendapatan Tesla di China pada tahun 2021 berjumlah AS $1.38 bilion, peningkatan tahun ke tahun sebanyak 107.8%

Sebagai contoh,Jenama auto China Power Automobile dikeluarkan pada Oktober 2021Pengguna yang pada awalnya merancang untuk mendapatkan pesanan antara Oktober dan November dapat memilih “versi tiga radar” (radar gelombang milimeter sudut depan dan dua radar gelombang milimeter sudut belakang). Syarikat itu akan menyelesaikan pemasangan dua radar tambahan antara Disember dan Februari.

Li Automobile mengatakan bahawa model dengan hanya tiga radar gelombang milimeter pada masa ini tidak menyokong selari automatik atau amaran kenderaan silang ke depan, sementara fungsi ADAS lain akan berfungsi dengan baik. Untuk berdamai dengan pengguna, Lee Motors menyatakan bahawa ia akan memberikan jaminan seumur hidup dan 10,000 mata kebajikan kepada pemilik kereta ini.