Terhadap latar belakang kekurangan cip global, pemimpin kenderaan elektrik China XPeng dan NIO mengumumkan data penghantaran campuran untuk bulan Mei

Pengiriman pembuat kereta elektrik China, NIO merosot pada bulan Mei kerana kekurangan semikonduktor global, sementara penjualan saingan Xpeng terus meningkat pada kadar yang kuat ketika syarikat itu berjaya mengelakkan krisis cip yang mempengaruhi perniagaannya.

Kedua-dua syarikat itu mengumumkan hasil penghantaran mereka untuk bulan Mei pada hari Selasa. NIO menghantar 6,711 kenderaan bulan lalu, peningkatan tahun ke tahun sebanyak 95.3%. Walau bagaimanapun, jumlah itu turun lima peratus daripada 7,102 pada bulan April. XPeng mengatakan 5,686 kenderaan dihantar pada bulan Mei, meningkat 483 peratus tahun ke tahun dan 10 peratus bulan ke bulan. Itu lebih cepat daripada kenaikan tahun ke tahun sebanyak 285 peratus dan kenaikan bulan ke bulan sebanyak 0.9 peratus pada bulan April.

Penghantaran Xpeng Mei merangkumi rekod 3,797 unit sedan sport P7 dan 1,889 unit SUV G3. Jumlah penghantaran pembuat kenderaan dari tahun ke tahun mencapai 24,173 pada 31 Mei, meningkat 427 peratus dari tahun ke tahun.

XPeng berkata, jumlah penghantaran dijangka menurun kepada antara 15,500 dan 16,000 unit pada suku kedua.

Menurut pernyataan yang dikeluarkan oleh NIO, penghantaran kenderaannya bulan lalu “terjejas teruk” selama beberapa hari kerana turun naik dalam bekalan semikonduktor dan penyesuaian logistik tertentu. Namun, pembuat kenderaan itu yakin dapat mempercepat penghantaran pada bulan Jun untuk menebus kelewatan pada bulan Mei, mengulangi sasaran penghantaran 21,000 hingga 22,000 kenderaan untuk suku kedua 2021.

Sehingga 31 Mei lalu, penghantaran kumulatif tiga model NIO iaitu ES8, ES6 dan EC6 mencecah 109,514 unit.

Lihat juga:Nio, Xpeng Score Catat Penghantaran Suku Pertama

Pembuat kenderaan di seluruh dunia bergelut dengan kekurangan semikonduktor. Semikonduktor adalah komponen kecil tetapi penting untuk kereta yang digunakan dalam pelbagai tujuan termasuk sistem infotainment, stereng kuasa, kawalan pelayaran, dan brek.

Krisis bekalan bermula awal tahun lalu, ketika wabak pneumonia mahkota baru mengganggu pengeluaran dan pengangkutan kenderaan global. Pembekal cip mengalihkan produk mereka ke sektor lain, seperti elektronik pengguna, setelah penangguhan pembuatan kenderaan kerana trend di rumah meningkatkan permintaan untuk telefon pintar dan komputer riba.

Tetapi semangat pembeli untuk kereta baru terus meningkat semasa penutupan, dan industri ini pulih lebih cepat daripada yang dijangkakan. Namun, setelah kilang automotif dibuka semula di seluruh dunia, pembekal cip terus mengalihkan sumber dari industri automotif dalam usaha untuk memenuhi permintaan pembuat kenderaan.

Firma penyelidikan IHS Markit meramalkan bahawa disebabkan kekurangan semikonduktor, 672,000 kenderaan akan dihasilkan lebih sedikit pada suku pertama 2021, termasuk 250,000 kenderaan di China, pasaran automotif terbesar di dunia,CNBCLaporan.

Saham XPeng yang disenaraikan di New York meningkat 7.69 peratus kepada $34.6 sesaham pada hari Selasa. Saham NIO meningkat 9.63 peratus kepada $42.34 pada hari Selasa, dengan penganalisis Citigroup Jeff Chung menaikkan saham dari neutral ke beli. Dia mengatakan dalam catatan kepada pelanggan bahawa pertumbuhan penjualan syarikat harus meningkat dalam beberapa bulan mendatang.

NIO dan XPeng dilihat sebagai pesaing utama dalam segmen intensif kereta elektrik China, walaupun penghantaran mereka jauh lebih kecil. Sebagai perbandingan, Tesla menjual 25,845 kereta buatan China pada bulan April, menurut China Passenger Car Association.

Data syarikat pada bulan Mei muncul di tengah kritikan yang semakin meningkat terhadap kualiti produk dan perkhidmatan pelanggan Tesla di China. Berita mengenai kemalangan jalan raya dengan kenderaan Tesla menjadi viral di media sosial China sejak beberapa minggu lalu. Pada bulan April, seorang pelanggan yang marah naik ke atas sebuah kereta Tesla di Shanghai Auto Show untuk memprotes kegagalan brek Tesla yang didakwa, mencetuskan salah satu ribut perhubungan awam terburuk syarikat itu.

Tahun lepas, China menghantar 1.17 juta kenderaan tenaga baru, termasuk kenderaan elektrik tulen, kenderaan hibrid plug-in dan kenderaan sel bahan bakar. Syarikat penyelidikan Canalys meramalkan bahawa pada tahun 2021, penjualan kenderaan elektrik China mungkin mencapai 1.9 juta unit, peningkatan tahun ke tahun sebanyak 51%, dan kadar pertumbuhan kenderaan elektrik di pasaran kenderaan China secara keseluruhan akan mencapai 9%.