Tencent’s WeChat menyokong iklan segera yang dikaitkan dengan Alibaba’s Tmall

Seseorang yang biasa dengan perkara itu memberitahu media ChinaFijiphilippines. kgmPengiklanan Segera, ciri rangkaian sosial aplikasi WeChat di mana-mana Tencent, kini dapat mengarahkan pengguna ke platform e-dagang milik Alibaba, Tmall. Lebih dari sekadar bentuk penjenamaan yang mudah, iklan tersebut dapat beralih terus ke aplikasi Taobao untuk mendorong transaksi.

“Iklan segera pertama yang menuju terus ke kedai utama Tmall telah dilancarkan,” kata sumber itu. Beberapa jenama telah menangani masalah ini dan membeli lalu lintas segera untuk festival membeli-belah Tmall “618” mereka, menurut orang yang mengetahui perkara itu. Menurut tangkapan skrin iklan Moments yang disediakan oleh sumber, kad iklan tersebut menunjukkan “Tmall 618”, logo jenama dan logo Tmall. Kata kunci promosi juga diletakkan dalam kedudukan yang menonjol.

Untuk beralih dari Moments ke Tmall, pengguna akan memasuki halaman setelah mengklik iklan, dan kemudian perlu mengklik butang pop timbul sebelum pergi ke kedai membeli-belah dalam talian.

Sumber yang disebutkan di atas juga menunjukkan: “Jika pengguna memasang aplikasi Tmall di telefon pintarnya, dia akan langsung melompat ke toko unggulan di mana iklan diletakkan, dan jika tidak ada aplikasi Tmall, dia akan langsung melompat ke halaman toko di aplikasi Taobao.”

Tetapi jika pengguna individu menyiarkan pautan ke kedai Taobao atau Tmall secara langsung di Moments, ini tidak akan berjaya. Penyedia perkhidmatan terbabit berkata, iklan itu mesti diletakkan menerusi Alimama Uni Desk, platform pemasaran yang dilancarkan Alibaba. Laluan ini masih dalam ujian alpha, dan tidak semua jenama boleh mengambil bahagian.

Semasa festival membeli-belah 618, model Alimama Advertising yang secara langsung mengalihkan pengguna ke Tmall tidak hanya diterapkan pada ekosistem WeChat. Dokumen dalaman yang disediakan oleh seorang peniaga menunjukkan bahawa jenama dapat mempromosikan iklan melalui Alimama Uni Desk ke pelbagai platform, termasuk platform dan aplikasi ByteDance, Tencent dan Kuaishou. Saluran ini merangkumi aplikasi popular lain seperti Douyin, Toutiao, dan Xigua Video.

Lihat juga:Tencent WeChat A/B menguji program mini E-CNY

Seorang penyedia perkhidmatan iklan berkata: “Sebenarnya, semasa festival membeli-belah Double Eleven tahun lalu, model ini mengalami ujian jangka pendek. Tetapi pada masa itu, ia hanya dalam bentuk halaman Tmall H5, dan mustahil untuk terus ke Taobao seperti sekarang. APP yang berkaitan. Namun, ‘keistimewaan’ tahun ini tidak dapat dinikmati oleh semua orang, kerana jenama itu perlu ditambahkan ke senarai putih oleh Tencent.”