Tencent’s Huanhe berhenti mengeluarkan koleksi digital

Pada 16 Ogos, platform pengumpulan digital Tencent Huanhe mengeluarkan pengumuman yang menyatakan:Ia telah menghentikan pengedaran koleksi digital kerana syarikat itu beralih ke fokus pada strategi terasnya.

Mulai sekarang, semua pengguna yang membeli koleksi digital melalui platform Huanhe, termasuk Koleksi Digital Berita Tencent, boleh memegang atau memilih untuk memulakan permintaan pengembalian dana.

Huanhe kini merupakan salah satu daripada beberapa platform pengumpulan digital di pasaran yang tidak membuka fungsi pemindahan dan melarang transaksi sekunder. Eksport Media CinaTeknologi SinaPenyesuaian itu tidak melibatkan anggota pasukan, memetik orang yang mengetahui perkara itu.

Huanhe dilancarkan kurang dari setahun yang lalu, pada bulan Ogos 2021. Pada masa ini, tidak ada koleksi digital yang dijual di aplikasi Riverring. Koleksi digital terbaru yang dijual ialah koleksi ‘Birds Are Nest in the Green Branch’ karya pendakwah Itali, Giuseppe Castiglione yang dilancarkan pada 8 Julai lalu. Siri ini mempunyai 10 karya, tidak ada yang habis terjual.

Wang Shimu dipindahkan dari Tencent News pada bulan Mei tahun ini dan bertanggungjawab untuk perniagaan Huanhe. Bergabung dengan Tencent pada bulan Ogos 2021, dan kemudian berkhidmat sebagai pengurus besar Tencent News, melaporkan secara langsung kepada Tencent COO Ren Mark. Pada 23 Mei tahun ini, Tencent mengeluarkan dokumen yang melantik He Yijin sebagai ketua perniagaan berita Tencent. Dia melaporkan kepada naib presiden syarikat Zeng Yu, dan Wang Shimu dipindahkan ke platform sosial dan perniagaan aplikasi PCG, yang bertanggung jawab atas perniagaan inovatif seperti Huanhe yang diinkubasi oleh pasukannya.

Terdahulu,Berita PembersihanDifahamkan dari orang dalam syarikat bahawa Tencent berhasrat untuk menghapuskan perniagaan Huanhe, dan keputusan ini disampaikan secara dalaman kepada pengurus peringkat rendah Tencent.

Lihat juga:NetEase Media melancarkan muzium koleksi digital di platform berita

Persekitaran dasar China baru-baru ini tidak begitu santai dengan koleksi digital. Pada bulan April tahun ini, Persatuan Kewangan Internet Nasional China, Persatuan Perbankan China, dan Persatuan Sekuriti China bersama-sama mengeluarkan “Inisiatif untuk Mencegah Risiko Kewangan Berkaitan NFT”, yang termasuk tidak menyediakan transaksi terpusat untuk transaksi NFT dan mendirikan tempat perdagangan tersembunyi yang melanggar peraturan.

20 Jun,Tencent’s WeChatSpesifikasi platform dengan jelas menunjukkan bahawa perniagaan koleksi digitalnya dan mata wang maya tergolong dalam jenis operasi haram yang sama, dan akaun awam yang menyediakan perkhidmatan transaksi sekunder untuk koleksi digital mungkin disekat.