Tencent untuk melengkapkan kereta Audi dengan WeChat on-board, perkongsian muzik QQ baru

Pembuat kereta Jerman Audi telah bergabung dengan gergasi teknologi China Tencent untuk membina ekosistem digital pintar dan saling berkaitan untuk kereta masa depan, termasuk kokpit digital, pemasaran digital dan operasi pengguna lain.

Gergasi teknologi China mengumumkan pada hari Isnin bahawa kenderaan Audi masa depan di China dijangka dilengkapi dengan kereta WeChat, QQ Music, Peta Tencent dan perkhidmatan digital lain yang disediakan oleh Tencent.

“Memperkukuhkan kerjasama strategik dengan Tencent akan membantu kami memperluas ekosistem produk Audi untuk pengguna China dan menyediakan perkhidmatan yang disesuaikan untuk keperluan khusus mereka,” kata Werner Eichhorn, Presiden Audi China.

Lihat juga:Tesla menyingkirkan Tencent dan bekerjasama dengan Baidu dalam perkhidmatan data peta China

Platform WeChat dalam kereta Tencent, yang memulakan debutnya pada bulan Ogos 2019, membolehkan pemandu mengendalikan aplikasi popular melalui arahan suara dan butang pada stereng. Pemandu tidak perlu mengambil tangannya dari roda untuk melihat dan menghantar mesej, membuat panggilan WeChat, dan menghantar lokasi masa nyata mereka.

Menandatangani perkongsian strategik antara Audi dan Tencent. (Sumber artikel: Tencent)

Changan Automobile adalah pembuat kenderaan pertama yang memasang aplikasi on-board pada kereta termasuk CS75 Plus. Rakan kongsi lain dengan Tencent termasuk BMW dan Mercedes.

Sejak memasuki China pada tahun 1988, Audi telah melatih sejumlah besar pengikut di China. Syarikat itu telah meningkatkan usaha transformasi digitalnya, menandatangani kerjasama dengan beberapa syarikat teknologi domestik seperti Baidu, Alibaba dan Huawei untuk bekerjasama dalam perkhidmatan digital dalam kereta dan projek pembangunan kereta pintar lain.

Di China, Eichhorn mengatakan pada bulan Januari bahawa ia bekerjasama dengan FAW Group milik negara untuk membuat kereta, dengan tujuan menjual 1 juta kenderaan di sana pada tahun 2023. Pada tahun 2020, jualan nasional Audi adalah 727,358 unit, peningkatan tahunan sebanyak 5.4%, yang merupakan prestasi terbaik jenama di pasaran China.

Pada bulan Oktober tahun lepas, syarikat itu menandatangani memorandum persefahaman dengan FAW untuk menubuhkan usaha sama untuk menghasilkan kenderaan elektrik mewah. Model-model ini akan didasarkan pada model Premium Platform Electric (PPE) yang dibangunkan dengan kerjasama Porsche dan akan dihasilkan di China mulai 2024.