Tencent TiMi Studios Group menubuhkan studio baru di Montreal untuk mengembangkan permainan dunia terbuka AAA

Kumpulan TiMi Studio Tencent Games mengumumkan pada hari Selasa bahawa ia telah menubuhkan TiMi Montréal, sebuah studio permainan bertaraf AAA baru di Montreal, Kanada. Ia merupakan studio permainan AAA ketiga TiMi Studio Group di Amerika Utara, bersama studio Los Angeles dan Seattle.

TiMi Montréal akan berusaha untuk membina permainan dunia terbuka AAA, berpusatkan perkhidmatan untuk pemain bermain di seluruh platform, dan merancang untuk berkembang menjadi pasukan yang cukup besar pada akhir tahun ini.

TiMi Studios Group yang berpusat di Shenzhen telah mengembangkan Call of Duty: Mobile, Glory of the King dan Pokémon United yang akan datang. TiMi juga mendedahkan bahawa pencipta permainan video berpengalaman, Sinkin Bain merupakan pengarah TiMi Los Angeles.

Kedua-dua TiMi Montréal dan TiMi Seattle memberi tumpuan kepada pembangunan permainan dalam talian pelbagai platform berkualiti AAA, manakala TiMi Los Angeles bertindak sebagai pusat pengurusan dan operasi yang mantap di Amerika Utara, menyediakan setiap projek untuk fasa pengeluaran penuh.

Pasukan Montreal baru sahaja bermula. Pada masa ini, setiap ahli mempunyai pengalaman yang cukup besar kerana mereka semua berasal dari syarikat permainan terkenal seperti Ubisoft, Rockstar Games, Bethesda, EA Games, Behavior Interactive dan Google Stadia. Menurut Vincent Gao, ketua pembangunan luar negara TiMi, TiMi masih mencari lebih banyak bakat teratas untuk TiMi Montréal.

Lihat juga:Tencent mengagihkan 2.403 juta saham bernilai kira-kira 1.1 bilion yuan kepada 3,300 pekerja

Terdapat lebih daripada 15,000 pembangun permainan di Montreal, menurut GamesBeat. Ini sebahagian besarnya disebabkan oleh pengecualian cukai oleh pemerintah tempatan di Kanada dan Quebec, menjadikan syarikat dengan tahap pendapatan yang sama hanya separuh daripada kos untuk menyewa pemaju seperti yang mereka lakukan di Texas atau San Francisco.

Govincent menunjukkan bahawa pasaran permainan mudah alih global lebih besar daripada jumlah pasaran permainan PC dan konsol, dan masih ada potensi pertumbuhan yang besar di masa depan. TiMi akan terus menyokong pembangunan permainan mudah alih AAA dan sedang membangunkan beberapa projek dengan beberapa syarikat ternama dalam bidang ini.