Tencent Music Entertainment mengakui tekanan peraturan setelah memberikan prestasi Q1 yang kukuh

Raksasa streaming China Tencent Music Entertainment (TME) mengesahkan pada hari Selasa bahawa ia menghadapi pemeriksaan yang lebih baik dari pengawal selia antimonopoli setelah melaporkan pendapatan suku pertama yang lebih baik daripada yang dijangkakan sehari sebelumnya.

Menurut ReutersLaporanBulan lalu, pemerintah China merancang untuk menjatuhkan denda besar kepada syarikat induk TME, Tencent Holdings, sebagai sebahagian daripada usaha yang lebih luas untuk menindak syarikat gergasi Internet China. Untuk tujuan ini, pengawal selia telah melancarkan penyiasatan antimonopoli yang luas, termasuk penyiasatan khusus untuk TME. Bergantung pada hasilnya, gergasi hiburan itu mungkin terpaksa melepaskan hak kandungan eksklusifnya dan menjual beberapa aset muziknya, kata sumber itu.

Ketua Pegawai Strategi TME Tony Yip membuat pernyataan berikut kepada penganalisis semasa panggilan pendapatan Selasa: “Dalam beberapa bulan kebelakangan ini, kami telah menjalani pemeriksaan peraturan yang meningkat oleh pihak berkuasa yang berkaitan dan telah aktif bekerjasama dan berkomunikasi dengan pengawal selia yang berkaitan”. Beliau menambah bahawa TME akan “komited untuk mematuhi semua undang-undang dan peraturan yang berkaitan, termasuk yang berkaitan dengan antitrust.”

Ini adalah kali pertama syarikat itu mengulas mengenai perkara itu di khalayak ramai.

Terutamanya didorong oleh pertumbuhan langganan TME dan pendapatan iklan di platform streaming muziknyaDiposkanPertumbuhan pendapatan dan keuntungan bersih melebihi anggaran penganalisis.

Lihat juga:Tencent Music Entertainment melancarkan laporan kewangan Q2 dan menjalin kerjasama baru dengan Universal Music

Syarikat yang disokong oleh Spotify melaporkan pendapatan 7.82 bilion yuan ($1.22 bilion) untuk tiga bulan pertama tahun ini, meningkat 24 peratus dari tahun sebelumnya. Penganalisis telah meramalkan pendapatan 7.73 bilion yuan ($1.2 bilion) untuk suku ini, menurut data IBES dari Refinitiv. Keuntungan bersih suku tahunannya mencecah 979 juta yuan ($152.44 juta), meningkat 10.5 peratus tahun ke tahun, mengalahkan ramalan Bloomberg sebanyak 960.46 juta yuan ($149.55 juta).

Jumlah pengguna berbayar platform muzik dalam talian TME mencapai 60.9 juta, meningkat 42.6% tahun ke tahun. Secara berurutan, pengguna muzik dalam talian yang membayar meningkat 4.9 juta, kenaikan bersih suku tahunan terbesar sejak 2016. Walau bagaimanapun, pengguna aktif bulanan di platform muzik dan hiburan sosial TME masing-masing turun 6.4% dan 14.2%.

Sony Music Entertainment mengumumkan pada hari Isnin bahawa ia telah memperpanjang perjanjian pengedarannya dengan TME, bersama dengan perjanjian pengedaran baru dengan pesaing terbesarnya, NetEase Cloud Music. Langkah itu mengakhiri perjanjian eksklusif antara Sony dan TME, mencabar dominasi Tencent dalam perkhidmatan streaming muzik dalam talian China. Menurut Wall Street Journal, TME mendakwa memiliki lebih daripada 60% hak muzik di China.

Pada tahun 2016, Tencent memperoleh saham majoriti dalam syarikat muzik China dengan harga $2.7 bilion. Syarikat muzik China mengendalikan aplikasi streaming popular Kugou Music dan Kuwo Music. Tencent kemudian menggabungkan perniagaan muzik QQ dengan kedua-dua aplikasi untuk membentuk TME. TME disenaraikan di Amerika Syarikat pada tahun 2018.

Pada masa itu, bahagian pasaran domestik ketiga aplikasi streaming muzik digabungkan pada 71%, dengan Kugou memimpin 33.7%, menurut firma penyelidikan pasaran Sootoo.

Saham TME yang disenaraikan di New York meningkat 0.59 peratus kepada $15.3 sesaham pada hari Isnin.