Tencent menyesuaikan perniagaan filemnya

Media berita CinaBerita PembersihanMelaporkan pada hari Khamis bahawa bahagian utama Tencent Pictures akan disesuaikan dari PCG (Platform & Content Business Group) ke CDG (Enterprise Development Business Group), sementara Cheng Wu, naib presiden Tencent dan Ketua Pegawai Eksekutif Sastera China, akan terus memimpin segmen perniagaan ini.

Ditubuhkan pada bulan September 2015, Tencent Pictures adalah anak syarikat milik penuh Tencent dan pada asalnya berafiliasi dengan IEG (Interactive Entertainment Business Group). Dalam transformasi perniagaan yang dilaksanakan oleh Tencent pada tahun 2018, sebahagian besar perniagaan hiburan, termasuk Tencent Pictures, digabungkan menjadi Pacific Century.

Selepas penyesuaian terbaru, Tencent Pictures, sebagai sektor filem dan televisyen Tencent, akan memberi tumpuan kepada pengembangan karya filem dan televisyen yang menekankan tema zaman dan memikul lebih banyak tanggungjawab sosial.

Di antara senarai filem yang dikeluarkan, Tencent Pictures telah mengambil bahagian dalam banyak drama filem dan televisyen, seperti “1921”, yang dirilis pada 1 Julai tahun lalu untuk meraikan ulang tahun penubuhan pesta tersebut. Tencent Pictures juga melancarkan siri TV yang dipanggil “Dunia Manusia”, yang menetapkan penarafan CCTV baru dalam tiga tahun yang lalu.

Seseorang yang dekat dengan penyesuaian di Tencent mengatakan bahawa syarikat itu akan terus menyokong Tencent Pictures dalam mengembangkan lebih banyak karya filem dan televisyen tersebut. Orang itu terus mengatakan bahawa “menjana wang” bukanlah tujuan terpenting Tencent dalam membuat drama filem dan televisyen.

Pada masa yang sama, pengembangan filem dan televisyen harta intelek komersial (IP) asli Tencent Pictures akan diserahkan kepada New Classic Media, Reading Media (di bawah Sastera Cina), dan Tencent Animation di bawah PCCW.

New Classic Media akan memberi tumpuan kepada pengeluaran projek IP terkemuka, sementara Reading Media akan memberi tumpuan untuk mengembangkan lebih banyak projek dengan rakan luaran dan mempromosikan banyak drama filem dan televisyen yang disesuaikan dari novel. Tencent Animation bertanggungjawab untuk mengembangkan IP animasi Cina, dan bekerjasama dengan rakan kongsi luar untuk mengembangkan drama filem dan televisyen yang disesuaikan dari animasi ini.

Lihat juga:Tencent menafikan khabar angin menandakan pekerja yang tidak berpuas hati sebagai “tidak pernah disewa”

“Pemindahan setiap pasukan terutama berdasarkan pengalaman projek dan relevansi perniagaan,” kata sumber itu.

Tencent Pictures kini merancang untuk mengembangkan projek seperti musim kedua “Celebrating More Than Years” dan “My Hero Husband 2”, dan pada masa yang sama menggabungkan pasukan yang mengambil bahagian dalam produksi ini ke dalam sastera Cina. Di samping itu, pasukan drama filem dan televisyen Tencent Animation, seperti pasukan yang menghasilkan siri “Under One Man”, akan digabungkan ke dalam Tencent Animation.