Tencent menuntut King of Glory Games kerana disyaki melanggar hak anak di bawah umur

Pada 1 Jun, Tencent disaman oleh organisasi nirlaba China setelah dituduh menyediakan “kandungan yang tidak sesuai untuk anak di bawah umur” dalam permainan mudah alih popularnya “Glory of the King”.

Kumpulan itu, Pusat Bantuan dan Penyelidikan Undang-Undang Belia Beijing, mengajukan gugatan di Mahkamah Rakyat Menengah No. 1 Beijing pada hari Selasa, dengan mendakwa bahawa Glory, raja permainan mudah alih yang dikendalikan oleh Tencent, terlibat dalam banyak pelanggaran hak anak di bawah umur. Tuduhan itu terdiri daripada pelanggaran hak kanak-kanak untuk kesihatan fizikal dan mental, serta kandungan dan grafik yang tidak sesuai.

Menurut TencentPada akhir tahun 2020, “Glory of the King” mempunyai lebih dari 100 juta pengguna aktif setiap hari, menjadikannya permainan mudah alih paling popular di dunia. Ia juga merupakan permainan mudah alih tertinggi dalam sejarah, dengan pengguna membelanjakan $257.5 juta,Menurut laporan menara sensorMac.

Sejak dilancarkan, permainan ini dilaporkan telah mengubah kelas umur beberapa kali. Pada tahun 2016, ia dianggap hanya sesuai untuk mereka yang berusia lebih dari 18 tahun. Pada tahun 2017, penilaian “18+” disesuaikan dengan “16+”. Pada awal tahun ini, ia dikurangkan lagi menjadi “12+”.

Walaupun menurunkan had umur pengguna, kumpulan yang membuat tuduhan itu menyatakan bahawa permainan itu terus mengandungi unsur-unsur yang tidak sesuai untuk pengguna yang lebih muda, termasuk reka bentuk wataknya, peraturan undian dan ciri sembang.

Watak wanita, khususnya, sering digambarkan sebagai “blaus rendah dan legging” yang dianggap oleh pasukan terlalu mendedahkan. Pihak Negara juga mendakwa bahawa penggunaan nama-nama tokoh sejarah dan hubungan yang tidak tepat antara tokoh-tokoh menunjukkan kekurangan menghormati budaya tradisional dan boleh menyesatkan anak-anak di bawah umur.

Komuniti dalam talian permainan ini juga dianggap tidak terkawal, menyebabkan banjir komen yang tidak sesuai. Proses pembelian kredit dan undian juga dituduh mendorong tingkah laku penggunaan yang tidak rasional.

Tencent belum bertindak balas terhadap perkara ini.

Lihat juga:Permainan Tencent “Glory of the King” bekerjasama dengan jenama mewah Burberry

Menurut laporan, ini adalah tuntutan kepentingan awam awam pertama yang diajukan oleh organisasi kepentingan awam mengenai perlindungan anak di bawah umur di China.

Tuntutan itu bertindak sebagai pernyataan yang memihak kepada Undang-Undang Perlindungan Minor China yang baru disemak semula, yang berkuat kuasa pada hari yang sama. Pindaan tersebut menekankan pentingnya perlindungan Internet, termasuk melarang orang di bawah 16 tahun membuka saluran media streaming, dan mengesyorkan agar platform melaksanakan mekanisme untuk memantau penggunaan dalam talian kanak-kanak di bawah umur.

Platform termasuk WeChat, Tmall dan TikTok secara aktif menanggapi perundangan undang-undang, dan melindungi hak dan kepentingan pengguna muda dengan mengaktifkan mod belia dan penapis kandungan.