Tencent mengejar neutraliti karbon penuh menjelang 2030

Setelah melancarkan program berkecuali karbon pada awal 2021, Tencent mengumumkan pada hari Khamis bahawa ia akan melancarkan “operasi sifar bersih”, menjanjikanMencapai neutraliti karbon penuh dalam operasi dan rantaian bekalan anda sendiriTidak lewat daripada 2030. Di samping itu, 100% kuasa hijau di kawasan kerja syarikat akan dicapai selewat-lewatnya pada tahun 2030.

Pada Januari 2021, Tencent mengumumkan pelancaran rancangan berkecuali karbon, menjadi salah satu syarikat Internet terkemuka pertama di China yang melancarkan inisiatif tersebut. Syarikat ini mempromosikan “pelepasan sifar bersih” menjelang 2030 melalui serangkaian langkah-langkah seperti teknologi pusat data dan inovasi pengurusan, operasi syarikat, bantuan industri, dan pendidikan kesejahteraan awam.

Pada 19 April 2021, Tencent mengusulkan strategi “Inovasi Nilai Sosial Berkelanjutan” dan mengumumkan fasa pertama pelaburan 50 miliar yuan (AS $7,9 miliar) untuk menubuhkan “Bahagian Nilai Sosial Berkelanjutan” untuk mempromosikan pelaksanaan strategi tersebut. Ini termasuk “makmal peneutralan karbon” yang ditubuhkan khusus untuk mencapai neutraliti karbon untuk menyokong transformasi hijau jangka panjang masyarakat.

Menurut data Tencent, jumlah pelepasan gas rumah kaca pada tahun 2021 adalah 5.111 juta tan. Mempercepat neutralitas karbon dalam operasi telah menjadi matlamat utama tindakan neutralitas karbon syarikat. Dalam hal ini, ia mengemukakan prinsip “memberi tumpuan kepada pengurangan pelepasan dan kuasa hijau, ditambah dengan offset”. Langkah-langkah khusus termasuk penjimatan tenaga dan peningkatan kecekapan, penggantian tenaga boleh diperbaharui dan langkah-langkah mengimbangi karbon.

Dari segi meneroka dan menggunakan teknologi rendah karbon, Tencent menganggap dirinya sebagai produk ujian untuk mencuba pelbagai teknologi baru di pusat data, bangunan, dan taman. Sebaliknya, kami mematuhi pendekatan “terbuka dan berkongsi” untuk mengeksport teknologi rendah karbon dan sumber kapasiti kepada masyarakat. Syarikat itu juga mempromosikan penyelidikan dan pembangunan teknologi rendah karbon. Di samping itu, ia terus menaik taraf teknologi untuk menyediakan pembiayaan dan sokongan projek perintis untuk teknologi rendah karbon yang baru muncul.

Lihat juga:Kereta Api Berkelajuan Tinggi China dan Pengangkutan Hijau Global

Sebagai contoh, penangkapan, penggunaan dan penyimpanan karbon (CCUS) adalah sistem teknologi utama dalam bidang teknologi rendah karbon. Mencapai neutraliti karbon dalam industri, tenaga arang batu dan bidang lain juga merupakan salah satu perkara utama. Tencent bekerjasama dengan CarbFix Iceland untuk mempromosikan projek perintis teknologi mineralisasi dan penyimpanan CO2 di China, yang juga merupakan projek perintis teknologi pertama di Asia.