Tencent menarik diri dari semua perjanjian hak cipta muzik eksklusif

Tencent mengatakan pada hari Selasa bahawa ia telah menarik diri dari semua perjanjian hak muzik eksklusifnya, setelah pengawal selia China melarang syarikat itu dari perjanjian tersebut bulan lalu, yang mengharuskan syarikat itu melepaskan hak pelesenan muzik eksklusifnya selama 30 hari.

Tencent mengatakan bahawa pada 23 Ogos, kebanyakan perjanjian eksklusif telah ditamatkan seperti yang diperlukan. Syarikat itu juga mengeluarkan pernyataan kepada pemilik hak cipta hulu yang gagal menamatkan kontrak tepat pada waktunya, menyatakan hasratnya untuk meninggalkan lesen hak cipta muzik yang ada.

Lihat juga:Tencent Music memerintahkan pengabaian hak pelesenan muzik dalam talian eksklusif untuk memberi manfaat kepada pesaing

Pengecualian termasuk tempoh tidak lebih daripada tiga tahun dengan pemuzik bebas, atau tempoh pelepasan eksklusif lagu baru tidak lebih daripada 30 hari. Tencent tidak akan bertanggungjawab terhadap pemilik hak cipta yang timbul daripada membenarkan hak cipta muzik pihak lain.

Atas dasar mematuhi kehendak organisasi berwibawa, Tencent menyatakan bahawa ia akan terus bekerjasama dengan pemilik hak cipta hulu dengan cara yang tidak eksklusif.

Tencent Music adalah hasil penggabungan perniagaan muzik digital antara Tencent‘s China Music Group (CMC) dan QQ Music pada tahun 2016. Walaupun hukuman antimonopoli memberi kesan negatif kepada Tencent Music, mereka tidak mempengaruhi semangat institusi pelaburan. Sejak Ogos, lebih daripada 40 institusi pelaburan antarabangsa telah memasukkan lebih banyak wang ke dalam saham Tencent Music, menurut laman web analisis kewangan Marketbeat.com.

Pada 17 Ogos, Tencent Music mengumumkan laporan kewangannya untuk suku kedua 2021. Jumlah pendapatannya adalah 8.01 bilion yuan, peningkatan tahun ke tahun sebanyak 15.5%. Keuntungan bersih yang dapat diagihkan kepada pemegang saham syarikat adalah 827 juta yuan, penurunan dari tahun ke tahun sebanyak 12%. Pada suku kedua, jumlah pengguna muzik dalam talian yang membayar mencapai 66.2 juta, peningkatan tahun ke tahun sebanyak 40.6%. Walau bagaimanapun, jumlah pengguna aktif bulanan adalah 623 juta, penurunan dari tahun ke tahun sebanyak 4.3%.

Ketika peraturan antimonopoli untuk Tencent Music diperkenalkan pada bulan Julai, banyak pelabur percaya bahawa ini akan membantu NetEase Cloud Music untuk disenaraikan secara bebas. Namun, pada awal bulan Ogos, NetEase Cloud Music mengumumkan penangguhan penyenaraiannya di Hong Kong.