Tencent memperoleh studio permainan Jepun dengan harga $44 juta

Menurut China Media Feng, orang dalam berkataTencent baru-baru ini memperoleh kira-kira 90% saham dalam Wake Up Interactive, sebuah studio permainan Jepun. Kesepakatan itu boleh berlaku pada bulan September dan bernilai lebih dari 5 bilion yen ($44 juta). Tidak ada syarikat yang bertindak balas terhadap berita tersebut.

Wake Up Interactive adalah syarikat induk Soleil yang berpusat di Tokyo, yang mengembangkan permainan “Ninja” untuk Nintendo Switch dan membantu menghasilkan permainan “Travis Strike Again: No More Heroes”.

Soleil terkenal kerana mengembangkan permainan aksi berkualiti. Setakat ini, syarikat itu telah membangunkan satu siri karya untuk konsol, PC dan telefon pintar. Ini juga merupakan salah satu sebab mengapa Tencent mendekati syarikat induk Soleil untuk membangkitkan interaksi.

Penganalisis mengatakan bahawa bagi syarikat seperti Tencent, hampir semua pengambilalihan Wake Up Interactive juga luar biasa. Sebelum ini, Tencent hanya membuat pelaburan kecil di pasaran Jepun, tujuan utamanya adalah untuk menjamin hak cipta antarabangsa permainan masa depan.

Walau bagaimanapun, dalam tempoh dua tahun yang lalu, Tencent dan NetEase secara aktif merekrut prospek di Jepun, dengan harapan dapat memperoleh hak harta intelek berharga dalam bidang animasi dan permainan video, sambil mengurangkan pergantungan mereka terhadap perniagaan domestik.

Lihat juga:Pendapatan Q3 Tencent meningkat 13% tahun ke tahun

Gergasi penerbitan Jepun Kadogawa,Syarikat itu mengatakan bulan lalu bahawa Tencent merancang untuk membelanjakan sekitar 30 bilion yen ($263.2 juta) untuk 6.86 peratus sahamnya. Lebih-lebih lagi, pemaju permainan Jepun Grasshopper Manufacturing menjadi anak syarikat NetEase. Grasshopper Manufacturing ditubuhkan pada tahun 1998, dan permainan utama termasuk Killer7 dan “No More Heroes”.