Tencent memperoleh lebih daripada 11 juta saham Meituan, mengumpulkan hampir $400 juta dan memperoleh 17.2% saham syarikat

Pada malam 13 Julai, gergasi penghantaran makanan dan e-dagang ChinaBandar namaCity in GermanyMengumumkan bahawa semua prasyarat untuk projek yang terkandung dalam perjanjian langganan Tencent telah dicapai.

Setelah menyelesaikan perjanjian dengan Tencent, Meituan telah memperuntukkan dan menerbitkan 11.353 juta saham kepada syarikat itu, yang bermaksud bahawa saham langganan Tencent yang dikeluarkan oleh Meituan telah meningkat kepada 0.2% daripada modal saham terbitannya.

Anggaran hasil bersih dari urus niaga dijangka kira-kira $400 juta, manakala harga langganan ialah HK $273.78 sesaham. Setelah langganan selesai, Tencent memegang 17.2% saham Meituan.

Meituan merancang untuk menggunakan hasil bersih dari transaksi untuk inovasi teknologi, termasuk penyelidikan dan pengembangan dalam teknologi canggih seperti kenderaan tanpa pemandu dan penghantaran drone, serta tujuan umum.

Meituan ditutup 3.44% semalam untuk diselesaikan pada HK $295 sesaham.

Pada 19 April, Meituan merancang untuk mengumpulkan hingga AS $10 bilion melalui penerbitan saham dan bon boleh tukar, menandakan nilai tertinggi dalam sejarah penerbitan tambahan di Bursa Saham Hong Kong. Tencent melanggan saham bernilai $400 juta.

Ditubuhkan di Beijing pada tahun 2011, Meituan adalah platform e-dagang perkhidmatan kehidupan terkemuka di China. Mengendalikan aplikasi popular seperti platform Dianping, Dianping, dan perkhidmatan penghantaran makanan Meituan Waimai. Perkhidmatannya merangkumi lebih dari 200 kategori seperti katering, penghantaran makanan, peruncitan makanan segar, menaiki basikal, basikal bersama, hiburan, dll., Meliputi 2,800 daerah dan bandar di seluruh negara.

Lihat juga:Meituan akan melancarkan perkhidmatan butler penghantaran makanan restoran, mempercepat pertumbuhan perkhidmatan bawa pulang

Pada 20 September 2018, Meituan Dianping telah disenaraikan di Bursa Saham Hong Kong (HKSE). Di China dan di seluruh dunia, syarikat yang bersaing dengan Dianping ke tahap yang berbeza-beza termasuk Alibaba, Tencent, Beyond Meak, Yelp Inc.