Tencent memohon tanda dagangan kaedah input WeChat

Menurut maklumat orang ramai dari platform data perniagaan China Tianyan Check, Tencent baru-baru ini memohon pendaftaranBeberapa tanda dagangan yang berkaitan dengan kaedah input pada aplikasi WeChatnya. Klasifikasi antarabangsa merangkumi instrumen saintifik, pendidikan dan hiburan, perkhidmatan komunikasi, dll. Pada masa ini, semua permohonan cap dagang sedang menunggu.

Zhang Allen, naib presiden eksekutif kanan Tencent dan presiden kumpulan WeChat, mengatakan tahun lalu bahawa WeChat akan segera mempunyai kaedah input sendiri. Zhang menambah bahawa WeChat pada awalnya tidak merancang untuk mengembangkan kaedah input, tetapi telah menerima banyak aduan dari pengguna bahawa sejarah sembang mereka dicuri kerana mereka akan melihat iklan yang sesuai ketika mereka menaip sesuatu. Dia menjelaskan bahawa WeChat tidak menyimpan sejarah sembang, dan WeChat juga menetapkan bahawa sesiapa yang membaca sejarah sembang pengguna akan dipecat. Oleh itu, untuk melindungi privasi pengguna, WeChat memutuskan untuk membuat kaedah input sendiri.

Zhang mengatakan bahawa tujuan kaedah input WeChat bukan untuk mendapatkan banyak pengguna sekaligus. Kaedah input adalah titik masuk untuk ekspresi teks, dan bentuk input baru mungkin muncul, jadi ia patut dibangunkan.

Pada akhir tahun lalu, beberapa netizen melaporkan bahawa WeChat telah melancarkan fungsi kaedah input eksklusif dan mendakwa bahawa ia telah lulus ujian dalaman. Walau bagaimanapun, kaedah input WeChat belum dilancarkan secara rasmi.

Lihat juga:Pakej pemasangan WeChat berkembang 575 kali dalam 11 tahun

Pada bulan Januari, platform ini secara rasmi melancarkan papan kekunci WeChat dalam kemas kini, tetapi tidak ada kaedah input penuh. Hanya input papan kekunci berangka, dan papan kekunci WeChat akan diaktifkan secara automatik hanya setelah jumlah dan nombor sampul merah dimasukkan dalam antara muka penghantaran yang sesuai.