Tencent memenangi tuntutan mahkamah terhadap cetak rompak konsol permainan

Menurut platform pertanyaan maklumat perniagaan Aplikasi Tianyancha, penghakiman pertamaPertikaian pelanggaran tanda daganganHubungan antara Tencent dan kedai permainan video Guangzhou Renwo Bank telah diumumkan kepada umum.

Penghakiman menunjukkan bahawa plaintif Tencent berpendapat bahawa ia adalah pembangun permainan komputer Jepun Nintendo dan   Pengedar eksklusif yang dibenarkan di China, oleh itu menyaman defendan, Renwoxing Game Console Store, yang secara terbuka menjual produk yang dipanggil “Nintendo NSSWITCH CH Edition”. Walau bagaimanapun, didapati bahawa produk konsol permainan yang dijual oleh defendan bukan   Tulen. Di samping itu, pembungkusan produk mempunyai beberapa logo Cina dan Inggeris “Tencent” yang terkenal, yang juga melanggar hak tanda dagangan Tencent.

Di samping itu, konsol permainan yang tidak asli yang dijual oleh defendan didapati telah mengganggu sistem operasi dan dilengkapi dengan sistem cetak rompak berisiko tinggi, yang merupakan persaingan yang tidak adil.

Defendan memperoleh keuntungan sebanyak 2,802.5 yuan ($442) & nbsp dengan menjual produk cetak rompak; . Mahkamah memutuskan bahawa defendan segera berhenti menjual konsol permainan Nintendo Switch cetak rompak, dan memberi ganti rugi kepada penggugat Tencent atas kerugian dan kos perlindungan hak yang wajar berjumlah 204,129 yuan.

Kembali pada tahun 2019, Tencent mengumumkan penjualan konsol permainan rumah Nintendo Switch di China. Banyak media kemudian percaya bahawa pakatan kuat antara Tencent dan Nintendo adalah usaha untuk membuka pasaran China, pasaran permainan terbesar di dunia.

Lihat juga:Tencent mencapai persetujuan dengan Majlis Olimpik Asia, Persekutuan Sukan Elektronik Asia

Pada Januari 2021, Tencent mengumumkan bahawa sejak pelancaran konsol Switch di China pada akhir tahun 2019, penghantaran produk Nintendo telah melebihi 1 juta unit.