Tencent melancarkan terjemahan digital bahasa isyarat AI

Syarikat gergasi Internet yang berpangkalan di Shenzhen Tencent baru-baru ini melancarkanPenterjemah digital bahasa isyarat 3D bernama “Lingyu”(língy) menyediakan perkhidmatan terjemahan untuk Sukan Olimpik Musim Sejuk Beijing yang sedang berlangsung di CCTV, rangkaian penyiaran nasional China. Di samping itu, watak digital bahasa isyarat 3D lain “Xiaocong” (xiocong), yang dikembangkan oleh Tencent untuk membantu orang cacat pendengaran, akan dilancarkan di Tencent Sports.

Tencent mengatakan bahawa Lingyu diciptakan bersama oleh Tencent Cloud dan pasukan AI untuk platform syarikat dan kumpulan perniagaan kandungan (PCG) dan pasukan teknikal lain. Hingga kini, perbendaharaan kata dan liputan ayat bahasa terkemuka telah melebihi 1.6 juta, dioptimumkan untuk acara sukan, dan kecerdasan bahasa isyaratnya telah melebihi 90%.

lingyu
(Sumber: Tencent)

Menyokong Lingyu dan Xiaocong adalah teknologi bersepadu yang merangkumi pemodelan badan manusia digital 3D, pengecaman pertuturan, pemahaman semantik, terjemahan mesin dan rendering imej.

Tencent juga telah membangunkan sistem terjemahan bahasa isyarat. Sistem ini boleh menghasilkan bahasa isyarat ketepatan tinggi melalui terjemahan mesin, dan mempunyai kelewatan yang lebih rendah. Sebagai contoh, apabila pengguna memasukkan ayat “dia adalah guru bahasa isyarat saya”, sistem akan memproses ayat tersebut menjadi” dia, ya, saya, bahasa isyarat, guru “dan menerjemahkan output menjadi” dia, saya, bahasa isyarat, guru, ya”.

Seterusnya, sistem Tencent akan membolehkan aksara digital bahasa isyarat untuk menyampaikan mesej dengan tepat. Berdasarkan model generasi akhir-ke-akhir multi-modal, pemodelan dan ramalan bersama akan dilakukan untuk menghasilkan urutan pergerakan, ekspresi, dan pergerakan bibir ketepatan tinggi untuk mencapai kesan bahasa isyarat semula jadi, profesional, dan mudah difahami.

Lihat juga:Pembukaan Sukan Olimpik Musim Sejuk Beijing: upacara pembukaan yang berjaya berteknologi tinggi dan tradisional Cina

Bukan itu sahaja, Tencent juga telah membangunkan platform penyuntingan tindakan visual, menyediakan alat mesra untuk guru bahasa isyarat profesional, yang membolehkan mereka memperbaiki semua tindakan bahasa isyarat dengan cekap.

Perkhidmatan ulasan yang dilancarkan oleh Tencent pernah digunakan untuk menggambarkan emas pertama pasukan China dalam Sukan Olimpik Musim Sejuk Beijing ini, iaitu perlumbaan relay pasukan campuran luncur laju trek pendek. Teknologi ini membantu orang cacat pendengaran merasakan kehebatan Olimpik, meningkatkan lagi pengalaman mereka.