Tencent Cloud untuk melancarkan alat ringan

Pada hari Techo pertama pada hari Selasa, gergasi InternetTencent melancarkan rangkaian produk ringan yang mesra pemaju, Melibatkan awan asli, pembelajaran mesin, audio dan video, data besar dan bidang lain, untuk melepaskan kemampuan asas produk Tencent yang dikembangkan sendiri kepada pemaju.

Tang Daosen, naib presiden eksekutif kanan Tencent, mengatakan bahawa permintaan untuk Internet perindustrian jauh lebih kompleks daripada Internet pengguna. Pemaju memerlukan pengetahuan industri dan kerjasama huluan dan hiliran. Pembangunan produk memerlukan lebih banyak alat proses, platform kolaborasi, dan pengumpulan teknologi daripada lelaran sebelumnya.

Lihat juga:Naib Presiden Eksekutif: Tencent tidak menghasilkan kenderaan

Sebagai tindak balas kepada situasi pengembangan frekuensi tinggi seperti aplikasi Web, applet, dan pembinaan APP, Tencent kini telah melancarkan Lighthouse, pelayan aplikasi ringan, yang mengemas sumber IaaS, perisian aplikasi, dan pelbagai konfigurasi dalam eksport bersatu, siap digunakan. Malah pemaju pemula boleh membina laman web dalam masa kurang dari satu minit.

Perkhidmatan kod rendah Tencent‘s WeDa dapat membina sistem pengurusan kemasukan dan kelulusan OA perusahaan melalui “blok bangunan”. Pada masa yang sama, ia sangat terhubung dengan aliran program mini, yang mudah untuk membina dan melepaskan program mini dan menjangkau pelanggan dengan cepat. Pada masa ini, WeDa telah melayani 100,000 pemaju dan membina 300,000 aplikasi.

Ekosistem WeChat yang diwakili oleh program mini adalah hotspot teknologi yang menjadi perhatian pemaju. Tencent Cloud dan WeChat bersama-sama melancarkan pengembangan awan, melayani lebih dari 2 juta pembangun, menjadi platform pengembangan tanpa pelayan sehenti pilihan untuk pembangun WeChat, dengan lebih dari 3 bilion panggilan setiap hari.

Di samping itu, pada 16 Jun, Tencent mengumumkan bahawa perniagaan yang dikembangkan sendiri akan pergi ke awan sepenuhnya, dan skala akses awan akan melebihi 50 juta teras dalam tiga tahun, menjimatkan kos kumulatif lebih dari 3 bilion yuan. Ini bermaksud bahawa perniagaan Tencent, termasuk QQ, WeChat, Tencent Video, dan Honor of Kings, telah dikembangkan dan dikendalikan berdasarkan model awan awam seperti pelanggan luaran berjuta-juta Tencent Cloud.