Tencent akan menutup platform pemadaman kuasa “Little e Pin Pin”

Salah satu perniagaan e-dagang utama Tencent, “Little e-Pinpin”, akan ditutup, dan pekerja akan dipindahkan ke jabatan lain,Kewangan XinyanMelaporkan pada hari Selasa.

Sebagai tambahan, aplikasi bebas “Little e Pin Pin” telah dikeluarkan dari banyak gedung aplikasi arus perdana. Pada masa ini, program mini di WeChat dikekalkan untuk menyediakan perkhidmatan pembelian barang. Hanya mengambil masa kurang dari dua tahun untuk “Little e Pin Pin” berkembang dari pelancaran hingga penutupan yang akan datang.

“Little e Pin Pin” adalah platform e-dagang sosial yang dibuat bersama oleh platform Tencent dan kumpulan kandungan. Pada 29 April 2020, applet WeChat dan akaun rasminya dilancarkan.

Model membeli-belah “Little e Pinpin” serupa dengan Pinduoduo. Mengandalkan pemandangan sosial yang pelbagai dan kumpulan pengguna yang besar di WeChat, ia ditujukan kepada pengguna dari semua lapisan masyarakat.

Untuk mengukuhkan sifat sosial, fungsi “kedai kumpulan” telah ditambahkan dalam masa dua bulan dari pelancaran “Little e Pinpin”. Pengguna boleh berkongsi produk dengan saudara-mara, rakan, rakan sekerja, dan rakan sekelas melalui kumpulan WeChat.

Seorang pekerja “Little e Pin Pin” mendedahkan kepada Xinyan Finance bahawa pada awal 2021, produk tersebut dipuji oleh ketua pegawai operasi Tencent. Pada bulan Mei tahun lalu, aplikasi bebas dengan nama yang sama dilancarkan, mengekalkan kerangka applet WeChat yang asli untuk mengekalkan pengalaman pengguna yang asli.

Fungsi pelbagai terminal dan inovasi produk tidak menjadikan “Little e Pin Pin” lebih popular. Selepas festival membeli-belah 618 pada tahun 2021, saya mula meneroka mainan pereka, kotak mainan misteri, pakaian Han, dan lain-lain, tetapi hasil yang diharapkan tidak tercapai.

Mengimbas kembali penerokaan e-dagang Tencent, untuk bersaing dengan Tmall dan Taobao Alibaba, Tencent melancarkan Paipai.com dan Yixun.com, tetapi gagal mencapai kejayaan. Kemudian, Tencent memilih untuk melabur dalam perniagaan e-dagang JD secara tidak langsung.

Pada 28 Mei 2018, Tencent melancarkan platform e-commerce sendiri “Eman Upin” melalui aplikasi sosialnya QQ, menjual derivatif komik 2D. Walaupun dengan aplikasi mandiri dan program mini, penjualannya tidak memuaskan. Produk ini akhirnya dilancarkan pada 25 September 2019.

Lihat juga:Tencent Alpha menguji produk pembelian kumpulan komuniti

Setelah beberapa kali kemunduran dalam pengembangan perniagaan e-dagangnya, Tencent mengubah strateginya, dengan harapan dapat mencari kejayaan. Di satu pihak, terus bekerjasama dengan platform e-dagang lain, seperti Pinduoduo. Sebaliknya, platform e-dagangnya masih wujud dalam bentuk program mini atau tertanam dalam aplikasi lain.