Tencent akan mengadakan persidangan permainan SPARK 2022 pada 27 Jun

Bahagian permainan gergasi Internet China Tencent mengumumkan pada hari RabuAcara pelancaran “Spark 2022” akan diadakan pada pukul 20:00 pada 27 Jun.

Tencent Games mengatakan pemain akan melihat teknologi permainan, ciri baru untuk produk permainan, dan pengoperasian yang lebih baik untuk beberapa aplikasi permainan. Syarikat itu membanggakan pencapaiannya, dengan mengatakan, “Apabila kekuatan digital permainan datang ke kehidupan nyata, kami akan mengalami pengalaman baru, bergerak antara digital dan realiti, dan bersama-sama meneroka peningkatan dan kejayaan permainan”.

Ditubuhkan pada tahun 2003, Tencent Games adalah pengendali bahagian pengembangan permainan syarikat induk dan perniagaan permainannya. Syarikat ini juga menubuhkan jenama Tencent E-Sports pada Disember 2016, yang beroperasi bersama Tencent Games, China Literature Co., Ltd. (Tencent Literature), Tencent Pictures dan Tencent Animation and Comics.

Lihat juga:Lightspeed Studio Tencent Games meningkatkan jenama

Pada bulan Disember tahun lalu, Tencent melancarkan jenama permainan luar negara Level Infinite untuk memperkukuhkan kemampuan pengedaran dan operasi tempatannya. Ia telah menubuhkan beberapa studio permainan di Boston, Los Angeles, Seattle di Amerika Syarikat, Montreal di Kanada, dan Singapura, yang bertanggungjawab untuk pembangunan atau sokongan teknikal untuk permainan yang berbeza. Berita terkini mendedahkan Tencent turut membuka studio permainan baharu di Liverpool, United Kingdom (UK) yang diketuai Naib Presiden Rakan Kongsi Global Tencent Games, Pete Smith.

Laporan kewangan syarikat menunjukkan bahawa pada suku pertama 2022, pendapatan permainan Tencent di pasaran tempatan turun 1% menjadi 33 bilion yuan. Pendapatan permainan di pasaran antarabangsa meningkat 4% menjadi 10.6 bilion yuan, peningkatan 8% pada kadar pertukaran tetap, yang tercermin dalam pertumbuhan pendapatan permainan seperti “Brave” dan “Clan Conflict”.