Telefon pintar siri iQOO 9 dilancarkan, menggunakan Snapdragon 8 Gen1

Pada hari Rabu, sub-jenama vivoIQOO melancarkan barisan telefon pintar baru iQOO 9 dan iQOO 9 Pro.

IQOO mengatakan bahawa semasa festival membeli-belah 618 tahun lalu, ia menjadi 2 jenama telefon pintar teratas di China dari segi penjualan dalam talian. Ia juga menjadi jenama telefon pintar rasmi untuk pertandingan KPL 2022.

Siri iQOO 9 dilengkapi dengan platform mudah alih Snapdragon 8 Gen1 dan bateri 4700mAh yang menyokong pengecasan pantas 120W. Pengecas diperbuat daripada gallium nitride dan beratnya hanya 135g, yang jauh lebih mudah dibawa.

IQOO 9 (sumber gambar: iQOO)

Siri ini dilengkapi denganOriginOS Ocean Operating SystemSebelum ini diumumkan oleh Vivo. Ciri kotak permainan juga ditingkatkan untuk membantu pemain membenamkan diri dalam permainan tanpa kehilangan maklumat penting. Sistem operasi ini juga menjamin privasi dan keselamatan pengguna.

Dari segi pelesapan haba, iQOO 9 merangkumi sink haba 3,923 milimeter persegi dan unit sink haba yang disejukkan dengan cecair VC.

Dari segi skrin, iQOO 9 dilengkapi dengan paparan AMOLED 6,78 inci dan kadar penyegaran 120Hz. Peranti ini menawarkan kadar persampelan sentuhan 360Hz dengan frekuensi 388 ppi. IQOO 9 Pro dilengkapi dengan paparan AMOLED 6.78 inci dengan kadar penyegaran 120Hz dan kadar persampelan sentuhan 300Hz pada resolusi 2K.

IQOO 9 Pro (sumber gambar: iQOO)

Dari segi kamera, iQOO 9 terdiri daripada 50MP penembak utama, 13MP penembak sudut ultra lebar dan 12MP penembak potret. Versi Pro menambah konfigurasi kamera utama sekunder sudut lebar 150deg fisheye baru.

Lihat juga:Siri telefon pintar iQOO Neo 5S dilancarkan, memberi tumpuan kepada pengalaman permainan

Di samping itu, iQOO 9 Pro juga dilengkapi dengan teknologi cap jari 3D ultrasonik, yang telah ditingkatkan dari segi pengecaman cap jari, kelajuan masuk, dan keselamatan.

IQOO 9 dan iQOO 9 Pro bermula pada 3,999 yuan ($628) dan akan menawarkan tiga konfigurasi penyimpanan RAM +.