Teknologi Wingtech melengkapkan pemerolehan kilang cip terbesar di UK

Raksasa pembuatan cip China Wingtech Technology mengumumkan pada hari Isnin bahawa anak syarikatnya Nexperia telah menyelesaikan pemerolehan pembuat chip Britain Newport Foundry (NWF).

Pada 5 Julai, syarikat cip Belanda Nexperia menandatangani perjanjian pemerolehan dengan NWF. Berita mengenai perjanjian itu segera menarik perhatian industri dan banyak media asing. Perdana Menteri Boris Johnson telah memerintahkan tinjauan keselamatan terhadap pemerolehan tersebut.

Setelah pemerolehan selesai, Nexperia akan memperoleh 100% pemilikan teknologi dalam bidang seperti NWF dan semikonduktor sebatiannya. Wingtech ditutup 1.21 peratus lebih tinggi pada 107.59 yuan ($16.6) sesaham, dengan jumlah nilai pasaran 133.958 bilion yuan.

Nexperia, yang pernah menjadi unit perniagaan produk standard syarikat semikonduktor Belanda NXP, diperoleh oleh Wingtech pada tahun 2019. Nexperia dapat menghantar lebih dari 90 bilion produk setiap tahun.

Ditubuhkan pada tahun 1982, NWF adalah fab terbesar di UK, dengan kapasiti bulanan sekitar 32,000 wafer. Menurut laman web rasmi NWF, cipnya terutamanya 0.7μm hingga 0. 18 mikron.Berita Pengguna dan Saluran Perniagaan AmerikaNWF dilaporkan mempunyai lebih daripada selusin kontrak kerajaan Britain bernilai 55 juta pound, beberapa di antaranya bahkan melibatkan cip sistem radar yang digunakan dalam pertempuran.

Mengenai pemerolehan itu, ketua NWF yang keluar Drew Nelson berkomentar, “Pemerolehan ini memberi NWF peluang untuk terus mengembangkan teknologi semikonduktor komposit yang baru muncul. NWF akan menjadi bahagian penting dalam kluster semikonduktor komposit South Wales.”

Pada akhir bulan Julai, Ron Black, mantan CEO pengeluar GPU Britain Imagination Technologies, memanggil enam syarikat dan mengumumkan bahawa mereka akan menawar NWF. Pada bulan Ogos, tiga lagi syarikat bergabung. Syarikat-syarikat Britain merancang untuk mengumpulkan $300 juta untuk mengelakkan NWF diambil alih oleh syarikat teknologi China.

Walau bagaimanapun, beban hutang NWF adalah tinggi, yang menghalang sebahagian daripada keupayaan R & D dan strategi jangka panjangnya.Telegraph harianUntuk mendapatkan pesanan dan pelaburan Nexperia, NWF harus menggunakan syarikat itu sebagai cagaran, kata laporan itu. Pengambilalihan itu juga disebabkan oleh kegagalannya memenuhi kewajiban kontraknya.

Pada masa ini, Nexperia telah membayar sepenuhnya hutang NWF sebanyak 17 juta pound kepada kerajaan Wales dan akan terus melabur dalam syarikat itu.

Pada bulan April tahun ini, Wingling Technology mengumumkan bahawa ia akan melabur 12 miliar yuan untuk membangun fab di Shanghai. Ia dijangka akan beroperasi sebelum Julai 2022, dengan output tahunan 400,000 wafer. Pada bulan Jun, Nexperia merancang untuk melabur $700 juta dalam 12 hingga 15 bulan akan datang untuk mengembangkan fab Eropah, pusat pembungkusan dan pengujian Asia, dan pangkalan penyelidikan dan pembangunan globalnya.

Lihat juga:Pembuat cip AI Axera telah menerima pusingan pembiayaan A + “ratusan juta yuan”, yang dipimpin oleh Meituan