Teknologi Lentek menerima ratusan juta yuan dalam pembiayaan Siri C

Pada 27 Julai, Lentek Technology yang beribu pejabat di Hangzhou mengumumkanLengkapkan pembiayaan Siri C, yang diketuai oleh Addor Capital. Dana tersebut digunakan terutamanya untuk pelaburan R&D, pengembangan pengeluaran dan perolehan peralatan.

Rentek ditubuhkan pada Mei 2010. Terutamanya yang terlibat dalam ujian bebas pihak ketiga dan perkhidmatan pembangunan teknologi litar bersepadu, menyediakan perkhidmatan ujian mewah termasuk SoC, penyimpanan, sensor, RF. Syarikat ini mempunyai persekitaran pembangunan sistem reka bentuk dan aplikasi mikroelektronik yang lengkap, pusat ujian IC perindustrian, pusat penyelidikan dan R & D perusahaan berteknologi tinggi, dan cip perkakasan pintar dan platform ujian litar yang dibangunkan secara bebas.

Pada bulan September 2021, Lentek menyelesaikan pembiayaan strategik pusingan B, dan mendapat sokongan dari institusi modal strategik industri seperti Willsemi, Xianyun (Shanghai) Capital, Hanggao Technology Innovation, Base Company, dan Tianwen Fund.

Lihat juga:MobiDrop menerima kira-kira 100 juta yuan dalam pusingan pembiayaan A +

Pada tahun 2021, CoreCloud (Hangzhou) Semiconductor, yang dimiliki sepenuhnya oleh Lentek, melabur 300 juta yuan (AS $44.4 juta) untuk menghasilkan pangkalan ujian cip mewah secara besar-besaran. Pada bulan Julai 2021, perjanjian strategik pembinaan semikonduktor ditandatangani dengan Pemerintah Perbandaran Zhuji, dengan jumlah pelaburan yang dirancang sebanyak 1 miliar yuan untuk membangun platform perkhidmatan pembungkusan dan pengujian cip mewah terkemuka di dunia. Pada 30 November tahun yang sama, pembinaan dan puncak bangunan utama selesai, dan tahap memperkenalkan sepenuhnya hiasan bilik bersih semikonduktor mewah dan peralatan kejuruteraan canggih telah memasuki.

Di samping itu, pada 1 Julai tahun ini, Lentek mengumumkan bahawa ia akan bersama-sama mengeluarkan penyelesaian latihan bakat untuk integrasi produksi dan pendidikan litar bersepadu dengan Alibaba Cloud. Kedua-dua pihak akan memberi tumpuan kepada susun atur kerjasama ekologi litar bersepadu. Lentek akan berusaha sedaya upaya untuk membangun ekosistem latihan bakat industri litar bersepadu moden, dan akan bekerjasama dengan syarikat terkemuka seperti Alibaba Cloud dan T-Head untuk mewujudkan platform ekologi untuk latihan industri litar bersepadu.