Teknologi AI Megvii bertujuan menjadikan Sukan Olimpik Musim Sejuk Beijing lebih pintar

Semasa Sukan Olimpik Musim Sejuk Beijing yang sedang berlangsung,Syarikat teknologi tempatan MegviiTelah menawarkan pelbagai aplikasi yang berkaitan dengan kecerdasan buatan (AI) dan augmented reality (AR), termasuk alat navigasi yang tepat dan kawalan wabak untuk mempermudah operasi dan meningkatkan pengalaman untuk atlet, penonton dan kru.

Di Stadium Nasional (juga dikenali sebagai Bird’s Nest) dan Stadium Speed ​​Skating Nasional, di mana upacara pembukaan Olimpik diadakan, “aplikasi panduan pintar” telah dilancarkan untuk menyediakan perkhidmatan navigasi atas panggilan dengan kedudukan yang tepat. Aplikasi ini dikembangkan oleh Megvii dan menggabungkan teknologi AI dan AR.

Penonton di tempat-tempat besar sering menghadapi kesulitan yang berkaitan dengan mencari arah. Setelah memasuki tempat tersebut, para hadirin kini dapat menggunakan telefon pintar mereka untuk menyambung ke aplikasi MegVII dan menggunakan fungsi kamera untuk mengumpulkan maklumat dari persekitaran mereka. Sebelum menaip & nbsp yang mereka mahukan; Selepas destinasi, sistem akan menghasilkan laluan yang sesuai secara langsung untuk diikuti oleh peserta berdasarkan arah, tanda dan anak panah yang dipaparkan pada peta AR.

Menurut jurutera Megvii yang mengambil bahagian dalam projek Olimpik Musim Sejuk, sistem navigasi pintar ini dapat dengan mudah mendapatkan lokasi dengan mengambil gambar melalui telefon bimbit, walaupun dalam persekitaran dalaman yang kompleks. Aplikasi ini juga menyokong kedudukan luar talian, yang membolehkan navigasi lancar di tempat-tempat dengan kepadatan lalu lintas yang tinggi di mana rangkaian 5G dan 4G meluas. Navigasi visual berdasarkan AI dan AR menyedari interaksi antara pemandangan maya dan nyata, sehingga meningkatkan pengalaman pengguna. Teknologi navigasi gabungan pelbagai sumber, berdasarkan algoritma gabungan seperti penglihatan, Bluetooth, WiFi, GPS, dan lain-lain, menyesuaikan diri dengan keadaan persekitaran yang berbeza dan dapat mencapai kedudukan yang cepat dan tepat.

Syarikat itu mendakwa: “Berbanding dengan teknologi kedudukan dalaman yang lain, teknologi kedudukan visual dalaman sangat tepat dan mudah digunakan. Persekitaran binaan dalaman tidak perlu diubah atau ditingkatkan. Kedudukan dapat dicapai dengan mengumpulkan maklumat persekitaran melalui peralatan pemerolehan peta penglihatan laser.” Jurutera Megvii menambah bahawa sistem navigasi kedudukan visual dalaman yang dikembangkannya tidak memerlukan banyak peranti, sensor tambahan atau peralatan kedudukan tambahan dalam persekitaran dalaman. Ia berfungsi pada telefon pintar dengan kelebihan kos rendah.

Lihat juga:AS meletakkan pembuat drone China DJI, firma kecerdasan buatan Megvii, dan lain-lain di ISenarai hitam nvestment

Di samping itu, dalam wabak pneumonia mahkota baru yang sedang berlangsung, untuk meminimumkan risiko kesihatan awam, Sukan Olimpik Musim Sejuk ini menggabungkan serangkaian cara teknikal untuk mencapai pengurusan gelung tertutup dari keseluruhan acara. Di antara langkah-langkah ini, Megvii menyediakan alat pencegahan wabak pintar yang membolehkan pengukuran suhu dan pengesahan kod kesihatan yang cepat dan tidak sensitif. Ini membantu mengurangkan masa pengesanan kes yang berpotensi dari minit ke saat.

Megvii ditubuhkan pada tahun 2011 dan beribu pejabat di Beijing. Merupakan perusahaan AI yang fokus pada senario Internet of Things (IoT), memberikan solusi untuk industri konsumen, kota pintar, dan supply chain.