Tanah Besar China mengharamkan kelab

Oleh kerana sebilangan besar pengguna China berbondong-bondong untuk memuat turun aplikasi media sosial undangan ini Clubhouse, aplikasi ini diharamkan di tanah besar China sekitar jam 7:30 malam waktu tempatan pada 8 Februari. “Ralat SSL berlaku dan tidak dapat membuat sambungan selamat ke pelayan,” baca halaman pemuatan aplikasi.

Oleh kerana larangan itu, aplikasi itu tidak dapat didaftarkan menggunakan nombor telefon bimbit Cina. Bagi pengguna China yang telah memuat turun aplikasi di luar Apple App Store di China, Clubhouse hanya boleh diakses melalui VPN.

Sumber: VCG

Ada yang membuat spekulasi bahawa aplikasi itu tidak lagi boleh diakses di China kerana perbincangan mengenai larangan masuk di China.

Seorang netizen di Weibo berkongsi pengalamannya tentang rumah kelab. Dalam jawatannya, dia berkata bahawa dia mendapati sebuah bilik di mana orang-orang dari tanah besar dan Taiwan mengadakan perbincangan terbuka dan damai mengenai hubungan antara kedua-dua belah Selat Taiwan.

“Saya telah melihat terlalu banyak kali di platform media sosial utama bahawa orang muda di kedua-dua belah selat hanya mengabaikan pandangan masing-masing dan tetap berada dalam kepompong maklumat mereka sendiri, mengkritik pandangan orang lain dan bahkan menghina orang lain,” tulisnya pada hari Ahad.

“Saya menghabiskan dua jam di ruangan ini hari ini dan menyedari bahawa kebanyakan orang yang terlibat dalam perbincangan sangat rasional dan toleran dalam perbincangan mereka dengan orang-orang,” lebih jauh dia mendakwa bahawa “perbezaan kedudukan politik tidak boleh mengatasi hubungan antara orang”.

Tetapi sesetengah orang menyatakan pembangkang yang kuat di APP. Seorang lagi pengguna Weibo berkata pada hari Sabtu: “Apa yang saya dengar ialah orang yang tidak tinggal di tanah besar China ketawa pada sumber berita terhad kami. Sangat berat sebelah.”

(Sebuah bilik yang dipanggil “Rumah kelab dikelilingi oleh dinding” mempunyai 27K peserta pada hari Isnin)

Clubhouse dibentuk setelah pengasas Tesla dan SpaceX Elon Musk mengadakan perbincangan legenda GameStop dengan CEO Robinhood Vlad Tenev mengenai aplikasi tersebut. Menurut TechCrunch, perbincangan ini memecahkan had aplikasi untuk 5,000 orang dalam satu bilik untuk kali pertama.

Lihat juga:Pendatang baru Clubhouse mungkin menghadapi persaingan sengit dari aplikasi audio sosial yang disokong oleh China

Sebelum larangan itu, kod jemputan kelab di “pasaran gelap” dijual sehingga 300 yuan ($46). Pada masa penulisan, anda mencari “rumah kelab” di platform e-dagang Alibaba Taobao dan tidak dapat mencari satu produk yang berkaitan.