Syarikat trak memandu sendiri Inceptio Technology melengkapkan pembiayaan Siri B sebanyak AS $270 juta

Pada 3 Ogos, Inceptio Technology, syarikat trak memandu sendiri terkemuka, mengumumkan bahawa ia telah menyelesaikan pembiayaan Siri B bernilai $270 juta. Pusingan ini diketuai oleh JD.com, Meituan, dan PAG, diikuti oleh Debon Express, IDG Capital, CMB International, SDIC, Meirui Assets, Eight Road dan BVF dan pemegang saham asalnya termasuk GLP, CATL, NIO Capital dan Dongling Capital.

Menurut Inceptio Technology, pusingan pembiayaan ini akan digunakan untuk pengeluaran besar-besaran sistem pemanduan autonomi tumpukan penuh proprietari “Xuanyuan”, dan syarikat akan mempercepat penggunaan elektrifikasi.

Xu Zhan, rakan pengurusan PAG Growth Fund, mengatakan bahawa mereka percaya bahawa teknologi pemanduan trak automatik dapat meningkatkan pengalaman dan keselamatan pemandu, sambil meningkatkan kecekapan logistik dan mengurangkan penggunaan tenaga dengan ketara.

Teknologi Inceptio memfokuskan pada operasi logistik pemanduan autonomi L3 dan L4 di jalan terbuka antara bandar, menyediakan perkhidmatan aset pengangkutan autonomi untuk pelbagai model, dan komited untuk meningkatkan keselamatan pemanduan trak logistik.

Lihat juga:Alibaba untuk mengembangkan trak memandu sendiri, melihat potensi titik panas seterusnya dalam teknologi China

Menurut laporan yang dikeluarkan oleh AskCI, ukuran pasaran industri pemanduan autonomi akan melebihi 235 bilion yuan pada tahun 2021. Alibaba mengumumkan pada bulan Jun bahawa ia akan mengembangkan trak tanpa pemandu dengan bahagian logistiknya, Cainiao. Sementara itu, syarikat memandu trak automatik China yang lain mengumpulkan $220 juta pada bulan April dalam pusingan pendanaan baru yang diketuai oleh FountainVest Partners dan ClearVue Partners.

Hingga kini, firma tersebut telah menyelesaikan tiga pusingan pembiayaan, dengan pelabur termasuk JD.com, Meituan, dan PAGand Deppon Express bergabung.