Syarikat telefon pintar Geely untuk memperoleh Meizu

36krMelaporkan pada hari Jumaat bahawa ia telah mengetahui dari pelbagai sumber bebas bahawa syarikat telefon pintar Geely Group sedang mendekati pembuat telefon pintar China Meizu mengenai pemerolehan tersebut. Harga transaksi belum ditetapkan kerana transaksi belum dimuktamadkan.

Geely kini terlibat dalam pengeluaran telefon pintar. Pada bulan September 2021, tidak lama setelah Xiaomi mengumumkan usahanya untuk membina sebuah kereta, Geely menubuhkan Hubei Interstellar Times Technology Co., Ltd., pengeluar telefon pintar kelas atas. Sebelum ini, Reuters melaporkan syarikat baharu itu menerima jumlah pelaburan sebanyak 10 bilion yuan dan akan mula mengeluarkan telefon pintar pada 2023.

Ketika berbicara mengenai penglibatan Geely dalam pembuatan telefon pintar, Li Shufu berkata: “Telefon bimbit adalah produk dengan pengesahan pasaran yang luas dan nilai penggunaan dari segi inovasi perisian. Ini membolehkan pengguna berkongsi hasil inovatif secepat mungkin dan memindahkan beberapa hasil yang selamat dan boleh dipercayai ke Aplikasi kereta telah mewujudkan integrasi teknologi perisian kereta dan telefon bimbit yang erat.”

Sumber yang relevan mengatakan bahawa Wang Yong, wakil sah, pengarah dan pengurus besar Interstellar Times, bertanggungjawab untuk rundingan dengan Meizu.

Wang pernah berkhidmat sebagai naib presiden ZTE dan bertugas di bahagian pemasaran. Pencapaian utamanya ialah pelancaran telefon pintar TD-SCDMA ZTE. Selepas ZTE, Wang bergabung dengan ASUS sebagai timbalan pengurus besar China. Pasukan telefon pintar Geely juga menarik pekerja Xiaomi dan OPPO. Sebagai contoh, Wang Wenjun, orang yang bertanggungjawab dalam perisian sistem, bergabung dengan Xiaomi pada tahun 2010 dan kemudian bekerja di OPPO.

Penganalisis industri mengatakan Meizu kini berharga untuk pasukan telefon pintarnya yang lengkap, walaupun penghantaran terhad.

Lihat juga:Sony Xperia 5 III membuka pra-penjualan, pra-pemasangan Meizu Flyme App Store

Persaingan sengit di pasaran telefon pintar China telah meletakkan Meizu dalam beberapa masalah. Sejak didirikan pada tahun 2003, Meizu telah disedarkan kembali oleh industri dengan gaya “kecil dan cantik” kerana kecemerlangannya dalam reka bentuk produk. Namun, walaupun pada tahun-tahun yang menggembirakan ketika Meizu menerima pelaburan Alibaba pada tahun 2015, penghantaran tahunannya melambung sekitar 5 juta unit. Pada masa itu, Huawei dan Xiaomi masing-masing menghantar lebih dari 75 juta dan 61 juta telefon pintar.

Pada 21 Januari, Meizu menanggapi The Paper dengan mengatakan, “Saat ini tidak ada kemas kini yang relevan.”

Sebagai tindak balas terhadap pemerolehan Meizu yang dilaporkan, Geely juga mengeluarkan tanggapan: “Kami tidak mengomentari desas-desus pasar. Perniagaan penyelidikan dan pengembangan telefon bimbit kelas atas Geely di era interstellar maju dengan teratur, dan berharap dapat membangun perkongsian ekologi terbuka dan bersepadu dengan syarikat itu.”

Terdapat juga banyak khabar angin di pasaran bahawa Geely akan mencari OEM untuk perniagaan telefon bimbitnya, walaupun syarikat itu belum mengulas secara terbuka mengenai perkara itu.