Syarikat teknologi Singapura Sea menjanjikan pertumbuhan e-dagang pada tahun 2022

Syarikat permainan dan pengguna Internet Singapura Sea mengeluarkan laporan kewangan terbarunya pada hari Selasa, menunjukkan bahawa ketika perniagaannya berkembang di Amerika Latin,Pendapatan e-dagang akan meningkat kepada $8.9 bilion hingga $9.1 bilion pada tahun 2022, meningkat daripada $5.1 bilion pada tahun 2021.

Sementara itu, Sea menjangkakan jumlah pendapatan dari bahagian permainannya akan turun menjadi $2.9 bilion hingga $3.1 bilion pada tahun 2022 daripada $4.6 bilion tahun lalu kerana penawaran permainan syarikat menghadapi tentangan di pasaran utamanya, India.

Ditubuhkan pada tahun 2009, Sea mengendalikan tiga platform perniagaan utama: e-dagang Shopee, permainan dalam talian Garena, dan kewangan digital SeaMoney. Raksasa teknologi China Tencent (Tencent) mengatakan pada bulan Januari bahawa ia akan mengurangkan kepentingannya di Laut, mengurangkan hak suara di bawah 10 peratus.

Jumlah pendapatan Sea meningkat dua kali ganda kepada AS $3.2 bilion pada suku keempat tahun lalu, sementara kerugian bersihnya meningkat dari AS $523.6 juta menjadi AS $617.6 juta, terutamanya disebabkan oleh pelaburan lebih banyak untuk memperoleh saham di pasaran baru.

Sea berkata Shopee akan memberi tumpuan kepada Asia Tenggara, Taiwan dan Brazil. Jumlah perniagaan platform meningkat 89% pada suku keempat tahun lalu kepada $1.6 bilion.

Lihat juga:Tencent untuk mengurangkan kepentingannya dalam kumpulan teknologi Singapura Sea

Lebih-lebih lagi, Laut cuba mengukuhkan kejayaan awalnya di pasaran Brazil. Syarikat ini melancarkan perniagaan membeli-belah dalam talian tempatan pada tahun 2019. Namun, Laut menghadapi persaingan sengit dari gergasi e-dagang Amerika Latin Mercadolibre. Buat pertama kalinya, Sea membuat ramalan pendapatan untuk unit perkhidmatan kewangannya, SeaMoney, yang menjangkakan jumlah pendapatan antara $1.1 bilion hingga $1.3 bilion tahun ini.