Syarikat teknologi rendering awan RaysEngine melengkapkan pusingan pembiayaan Pra-A

RaysEngine, penyedia teknologi enjin rendering masa nyata, telah menyelesaikan pusingan pembiayaan pra-A, yang diketuai bersama oleh Dana Industri Internet Pintar, Dana Pelaburan Ekuiti Zhongyuan Qianhai dan Qilu Qianhai Venture Capital Fund di bawah Qianhai FOF,36krDilaporkan pada 12 Ogos.

Pusingan pembiayaan malaikat syarikat sebelumnya dilaburkan bersama oleh institusi VC terkenal seperti Sequoia China Seed Fund, Star VC, Sky9 Capital, GL Ventures, dan syarikat terkemuka dalam industri hulu dan hilir seperti 51World dan Moore Thread.

RaysEngine ditubuhkan pada April 2021 dan memberi tumpuan kepada bidang teknologi grafik asli awan. Dengan hampir 20 tahun penyelidikan dan pengumpulan grafik komputer oleh pasukan pengasas, enjin rendering masa nyata asli awan terkemuka di peringkat antarabangsa telah dibina. Pada masa ini, enjinnya telah berjaya diterapkan ke banyak bidang berteknologi tinggi seperti permainan awan, AR/VR, kembar digital industri, dan pameran dalam talian, dan juga akan menjadi asas teknikal yang kuat untuk meta-alam semesta.

Pasukan pengasas dan profesor Universiti Zhejiang Wang Rui telah membuat kejayaan penting dalam pengambilan sampel bidang cahaya yang kompleks, algoritma rendering masa nyata, dan pengoptimuman automatik seni bina rendering. Teknologi dan pengembangan produk yang berkaitan dengan rendering telah berjaya diterapkan pada banyak syarikat IT dan permainan terkemuka di dalam dan luar negara seperti Huawei, NetEase, Tencent, dan Siemens.

RaysEngine, sebagai enjin rendering masa nyata untuk seni bina asli awan, bergantung pada seni bina pengkomputeran awan untuk mencapai kolaborasi awan akhir dan rendering yang dioptimumkan sendiri. Senibina asli awan enjin memberi kelebihan kepada syarikat dalam melancarkan perkhidmatan mikro. Ia bukan sahaja dapat melayani profesional dan memberikan hasil yang indah melalui algoritma mendalam, tetapi juga dapat memperkasakan industri melalui alat untuk mengurangkan kos dan meningkatkan kecekapan.

RaysTuner, produk eko RaysEngine, dilancarkan pada bulan Disember 2021. Sebagai alat pengoptimuman shader automatik, ia dapat mempermudah shader permainan dan mengurangkan tekanan pengkomputeran pada telefon pintar.

Lihat juga:Tencent melabur dalam syarikat cip gelombang optik OptiArk Semiconductor

Laporan “Cloud Rendering of Meta-Universe Series” yang dikeluarkan oleh CICC menunjukkan bahawa dari pemodelan, permainan, AR/VR hingga masa depan, rendering telah memberikan sokongan teknikal yang penting untuk lapisan inti meta-Universe. Laporan itu memetik data dari QY Research yang menunjukkan bahawa pasaran perisian rendering dan simulasi global adalah AS $16.6 bilion pada tahun 2018 dan dijangka mencapai AS $30.9 bilion pada tahun 2025, dengan CAGR 9.6%.