Syarikat teknologi hijau Envision melancarkan robot pengecasan mudah alih untuk kenderaan elektrik

Syarikat teknologi hijau China Envision Group telah melancarkan robot pengecasan mudah alih bernama “Mochi” yang dapat digunakan untuk mengecas kenderaan elektrik (EV).

Envision mengatakan peranti itu, yang dilancarkan pada hari Khamis di “Net Zero Day” syarikat di Shanghai, adalah robot pengecasan pintar mudah alih pertama yang dihasilkan secara besar-besaran yang dikuasakan 100% oleh elektrik hijau.

Mochi serasi dengan kebanyakan kenderaan elektrik utama di pasaran. Dikuasakan oleh bateri keselamatan kenderaan AESC Envision, Mochi mempunyai kapasiti 70 kWh dan output kuasa 42 kWh. Ia boleh mengecas kenderaan elektrik dalam masa dua jam dan mempunyai jarak pelayaran sehingga 600km.

Lihat juga:Envision AESC melancarkan bateri AIoT generasi akan datang

Robot kecil ini akan tersedia secara komersil pada bulan Jun, apabila pemandu kereta elektrik juga boleh menggunakan aplikasi Mochi untuk menempah perkhidmatan pengecasan.

Sebaik sahaja tempoh pengecasan ditempah, pemandu boleh meninggalkan kereta mereka, dan robot akan menggunakan teknologi penderiaan kedudukan yang tepat untuk mencari kenderaan dan mengecas kenderaan secara automatik. Untuk memastikan keselamatan bateri, sistem Mochi akan melakukan pemantauan masa nyata dan melengkapkan pemeriksaan komprehensif.

Zhang Lei, Ketua Pegawai Eksekutif Envision Group, berkata: “Mochi adalah pembantu pengecasan pintar untuk kenderaan elektrik dan akan menjadi rakan kongsi semua orang di masa depan sifar bersih.”

“Peranti pintar juga merupakan penghubung yang membawa kekuatan hijau ke kehidupan seharian orang dan membolehkan semua orang merangkul kehidupan bersih sifar terlebih dahulu,” tambahnya.

Encik Zhang ditubuhkan pada tahun 2007 dan beribu pejabat di Shanghai. Syarikat itu adalah reka bentuk dan pengendali turbin angin pintar dan perisian pengurusan tenaga. Ia mempunyai & nbsp di China, Amerika Syarikat, Jerman, Denmark, Singapura dan Jepun; Pusat R & D dan Kejuruteraan.

Syarikat itu telah memasang lebih daripada 2,400 turbin angin di seluruh dunia, dan juga menyediakan perisian yang digunakan dalam lebih daripada 6,000 turbin angin di Amerika Utara, Eropah, Amerika Latin dan China.

Pada bulan Mac tahun ini, Envision mengumumkan bahawa ia akan menubuhkan dana teknologi neutral karbon 10 bilion yuan ($1.52 bilion) dengan firma modal teroka Sequoia Capital China. Dana itu akan melabur dalam syarikat teknologi terkemuka dalam neutraliti karbon global dan meneroka penyelesaian karbon rendah inovatif yang lebih normal dan sistematik.

Syarikat itu juga mengumumkan pada hari Khamis bahawa ia akan mencapai neutraliti karbon dalam operasinya menjelang 2022 dan neutraliti karbon dalam keseluruhan rantaian bekalannya menjelang 2028.