Syarikat teknologi bahan baru Efmat menerima pusingan pelaburan

4 Julai,36krMenurut laporan itu, Efmat, platform pengembangan dan pengeluaran bahan logam inovatif, mengumumkan penyelesaian pembiayaan Siri A bernilai puluhan juta yuan. Pelabur utama adalah Sequoia China Seed Fund, dan pelabur bersama adalah Qianhai FOF, Hong Kong X Fund dan pemegang saham sedia ada Oresa Holdings. Dana ini digunakan untuk pembinaan teknologi, pengembangan pasaran dan pengambilan pekerja.

Efmat secara inovatif mengembangkan bahan keluli dalam bidang automotif, acuan, mata air, rintangan haus dan banyak lagi. Produknya pertama kali digunakan dalam kereta. Setiap tahun, kereta global menggunakan kira-kira 80 juta tan keluli, di mana 40% diperbuat daripada keluli badan untuk memastikan keselamatan dalam perlanggaran. Mengurangkan ketebalan bahagian tertentu dapat mengurangkan berat keseluruhan kereta. Walau bagaimanapun, pengurangan mesti dilakukan di bawah premis kekuatan dan kekuatan bahan yang kuat, jika tidak, keselamatan perlanggaran akan dikurangkan.

Efmat melihat pembuatan badan bersepadu sebagai kaedah paling ekonomik untuk menggunakan jumlah karbon terendah. Oleh kerana kelebihan kos, bahan dan proses baru dapat membuat 80 juta kereta dengan cara ini.

Pasukan yang bertanggungjawab mempunyai pengalaman luas dalam disiplin rentas sempadan pembuatan keluli dan automotif. Pengasas bersama dan Ketua Pegawai Eksekutif Xiong Xiaochuan lulus dari Ecole des Mines di Perancis. Beliau mengambil jurusan sains bahan dan telah bekerja dalam penyelidikan dan pembangunan bahan dan pengkomersialan di European Steel Corporation, Shanghai Jiaotong University, dan American Automobile Corporation. Pengasas bersama dan CTO Yi Hongliang mempunyai Ph.D. Jurusan Sains Bahan di Universiti Sains dan Teknologi Pohang, Korea Selatan. Dia pernah menjadi jurutera bahan di Institut Penyelidikan Kejuruteraan Automotif China dan eksekutif syarikat keluli.

Lihat juga:Syarikat teknologi pemasaran Jing Digital menerima pusingan pembiayaan A +

Ketika berbicara mengenai persaingan, pengasas bersama Xiong Xiaochuan berkata: “Sekiranya anda melakukan penyelidikan, anda akan mendapati bahawa beberapa keluli yang digunakan dalam kereta diciptakan oleh syarikat keluli. Sebaliknya, syarikat dan universiti automotif Eropah dan Amerika telah mengambil bahagian. Banyak kerja inovatif dalam pembuatan keluli automotif. Kami berharap dapat mewarisi tradisi pengembangan bahan syarikat automotif, tetapi kami ingin mempercepat penyelidikan sekurang-kurangnya 5 kali. “