Syarikat roket komersial China Galaxy Energy menyelesaikan pembiayaan 1.27 bilion yuan

Galaxy Energy, syarikat pelancaran ruang persendirian China, mengumumkan pada hari AhadIa melengkapkan siri B dan B+Pusingan pembiayaanJumlah 1.27 bilion yuan (AS $200.6 bilion).

Kedua-dua pusingan ini diketuai oleh Oriental Wealth Capital (OFC) dan Huaqiang Capital, diikuti oleh banyak institusi modal seperti AVIC Finance, China Veterans Investment, dan Factor Capital. Hasilnya akan digunakan untuk mempercepat pengembangan produk dan infrastruktur kenderaan pelancaran minyak tanah oksigen bersaiz sederhana hingga besar seperti Pallas One.

Galaxy Energy ditubuhkan pada Februari 2018 dan merupakan syarikat terkemuka dalam bidang kenderaan pelancaran komersial di China. Syarikat ini komited untuk penyelidikan dan pengembangan inovatif generasi baru kenderaan pelancaran komersial yang murah dan boleh dipercayai, menyediakan pengguna industri dengan perkhidmatan pelancaran ruang yang fleksibel, cepat, dan cekap dari segi kewangan.

Pada masa ini, Galaxy Energy telah membuat beberapa kemajuan dalam kenderaan pelancaran pepejal kecil dan kenderaan pelancaran cecair sederhana dan besar.

Dari segi kenderaan pelancaran komersial pepejal kecil, Galaxy Energy berjaya melancarkan dua kenderaan pelancaran komersial kecil yang paling menjimatkan yang dikembangkan sendiri “Ceres 1 (Yaoyi, Yaodu)” pada 7 November 2020 dan 7 Disember 2021. Roket ini telah melengkapkan perkhidmatan pelancaran orbit 6 satelit untuk pelanggan komersial.

Lihat juga:Roket komersial Ceres-1 Y2 melancarkan lima satelit

Dari segi kenderaan pelancaran komersial cecair sederhana dan besar, syarikat itu melancarkan projek penyelidikan dan pengembangan kenderaan pelancaran minyak tanah oksigen cair “Pallas One” yang dapat digunakan semula pada akhir 2018. Model roket mempunyai daya dukung orbit rendah tidak kurang dari 5 tan, konfigurasi bundle yang diperluas dapat mencapai 14 tan, dan digunakan kembali 50 kali.

Pada masa ini, pengembangan model ini berjalan lancar, dan produk yang berkaitan dengan sistem struktur, sistem elektrik, dan sistem tenaga telah dimasukkan ke dalam produksi. Setelah perhimpunan terakhir selesai, enjin utama akan diuji, dan ia dirancang untuk terbang ke orbit untuk pertama kalinya pada bulan Jun 2023.