Syarikat robot pintar China Fourier Intelligent menyelesaikan pembiayaan Siri D bernilai AS $63 juta

Fourier Intelligence, permulaan pemulihan pintar China yang terkenal dengan exoskeleton robotnya, baru-baru ini mengumpulkan dana Siri D sebanyak 400 juta yuan ($63.27 juta) yang diketuai oleh SoftBank Vision Fund 2, diikuti oleh Vision Plus Capital dan dana modal teroka Saudi Aramco Prosperity7 Ventures.

Gu Jie, pengasas dan Ketua Pegawai Eksekutif Fourier Intelligence, mengatakan bahawa pusingan dana yang dikumpulkan ini akan digunakan untuk mengembangkan lagi teknologi robot pintar syarikat dan mempercepat pelaksanaan dan penyebaran produk robot pemulihan pada skala global.

Ditubuhkan pada tahun 2015, Intelligent Robot Company memberi tumpuan untuk meningkatkan teknologi teras robot berprestasi tinggi dan membina platform teknologi robot pintar. Teknologi ini sering digunakan dalam industri pemulihan fizikal.

Pasaran perubatan China mempunyai permintaan besar untuk alat dan peralatan pemulihan.   Menurut ramalan Institut Penyelidikan Industri Qianzhan, pasaran perubatan pemulihan dijangka melebihi 200 bilion yuan (AS $31.63 bilion) pada tahun 2025.

Bermula dari robot pemulihan fizikal, Fourier Intelligence telah dapat memberikan penyelesaian komprehensif untuk institusi pemulihan yang memerlukan produk pemulihan pintar, peralatan terapi fizikal, dan digitalisasi perkhidmatan perubatan pemulihan, membentuk gelung perkhidmatan tertutup.

Hingga kini, robot pemulihan yang dikembangkan sendiri oleh syarikat telah dieksport ke puluhan negara dan wilayah, dan telah menetap di lebih dari 1,000 institusi di dalam dan luar negara. Syarikat ini beribu pejabat di Zhangjiang, Shanghai, dan mempunyai ibu pejabat serantau di Singapura. Menjalankan susun atur R&D dan pengeluaran di Beijing, Shanghai, Guangzhou, Zurich, Chicago dan tempat-tempat lain, dan berusaha untuk mewujudkan rangkaian R&D, pengeluaran dan perkhidmatan global.

Permulaan telah mengembangkan teknologi dan komponen teras secara bebas seperti platform teknologi maklum balas daya, kad kawalan gerakan robot multi-bersama, dan sensor daya pelbagai dimensi, menghilangkan pergantungan pada import perisian dan perkakasan.

Lihat juga:Integrasi silikon menerima pembiayaan ratusan juta yuan seperti ByteDance

Syarikat itu merancang untuk melancarkan platform robot pan-bionik untuk menerapkan teknologi teras ke lebih banyak bidang bukan pemulihan di masa depan.