Syarikat robot pembersihan SunPure Technology menerima dana pusingan Pra-A

SunPure Technology, pengembang robot pembersih yang berbasis di China, mengumumkan pada 9 Ogos bahawa ia telah menyelesaikan pusingan pembiayaan pra-A bernilai puluhan juta yuan. Pusingan ini diketuai oleh GL Ventures, diikuti oleh Kexun Lianshan Entrepreneur Fund.

Di bawah bimbingan puncak karbon rasmi China dan sasaran neutraliti karbon, senario aplikasi loji janakuasa fotovoltaik menjadi lebih pelbagai. Ribut pasir sering berlaku di banyak kawasan dengan sinaran tinggi di seluruh dunia. Debu bukan sahaja mengurangkan intensiti penyinaran, tetapi juga menghasilkan kesan suhu, yang mempengaruhi hayat perkhidmatan komponen stesen janakuasa. Oleh itu, pembersihan modul fotovoltaik telah menjadi faktor penting dalam operasi dan penyelenggaraan stesen janakuasa fotovoltaik.

Sejak ditubuhkan pada tahun 2019, Shinchun Technology telah memperhatikan pembersihan modul fotovoltaik. Mengandalkan sistem R&D dan inovasi yang maju, ia telah mengembangkan robot pembersih fotovoltaik, yang banyak digunakan di berbagai stesen janakuasa fotovoltaik yang terletak di padang pasir, gunung, permukaan air, dan atap.

Barisan produk syarikat meliputi feri kering, crawler, dan feri kereta, yang boleh digunakan untuk stesen janakuasa tanah berpusat dan stesen janakuasa bumbung yang diedarkan. Di China, Timur Tengah, Amerika Selatan dan negara dan wilayah lain, banyak pelabur loji janakuasa fotovoltaik berskala besar telah memilih sistem pembersihan Sun Clean Technology, yang telah meningkatkan penjanaan tenaga tahunan sebanyak 14%.

Lihat juga:Speedfox, jenama perkakas pembersih pintar, menerima pembiayaan hampir $16 juta

Hingga kini, syarikat telah memohon 65 paten, termasuk 25 paten penemuan, dan turut serta dalam penyusunan standard produk robot cucian kering fotovoltaik pertama di industri ini. Dana yang baru diperoleh akan digunakan terutamanya untuk pembangunan produk dan pengembangan pasaran.