Syarikat robot gudang Geek + menerima pembiayaan pusingan E1 bernilai AS $100 juta

Syarikat robotik industri logistik Geek + mengumumkan pada 8 OgosIa menyelesaikan pusingan pembiayaan baru berjumlah AS $100 jutaPelabur adalah Intel Investment, Vertex Growth Fund dan Qingyue Capital, dengan penilaian selepas pelaburan lebih dari AS $2 bilion.

Dana tersebut digunakan terutamanya untuk mempercepat pengembangan pasaran global, mempromosikan penyelidikan dan pengembangan teknologi yang mendasari dan inovasi produk utama. Sebelum pusingan ini, Geek + menyelesaikan pembiayaan Siri D yang diketuai oleh CPE pada awal 2021.

Geek + adalah syarikat robot logistik terkemuka di dunia. Menurut laporan oleh Interactive Analysis, sebuah organisasi penyelidikan pasaran, Geek + telah menduduki tempat pertama di dunia dari segi bahagian pasaran AMR global selama tiga tahun berturut-turut. Ia telah melayani lebih dari 500 pelanggan global seperti Nike, Wal-Mart, Siemens, BMW, Toyota, DHL, dan telah menjalin kerjasama strategik dengan Intel, Microsoft, Bosch Rexroth, dll.

Geek + mempunyai rangkaian produk robot yang kaya. Meliputi kemampuan luas seperti pergudangan, penyortiran, dan penyortiran dalam senario pergudangan, terdapat juga robot pengendalian industri, forklift tanpa pemandu dan produk lain untuk senario pembuatan. Geek + telah mencipta platform teknologi perisian dan perkakasan robot umum Matrix dan platform sistem pengurusan kluster robot RMS.

Lihat juga:Permulaan pemanduan autonomi GoPrevert.AI menerima pusingan pembiayaan A +

Syarikat itu kini mempunyai ibu pejabat serantau di Amerika Syarikat, Eropah, Jepun, Singapura, Korea Selatan dan Hong Kong, dan telah menubuhkan pasukan tempatan yang lengkap. Syarikat ini telah memohon lebih daripada 950 paten di seluruh dunia dan memperoleh lebih daripada 400 kebenaran paten.

Wang Tianlin, Pengarah Urusan Intel Investment, berkata: “Sebagai peneraju global dalam industri AMR, Geek + telah mengekalkan kerjasama teknikal yang mendalam dengan Intel. Geek + adalah salah satu rakan penanda aras Intel dalam bidang robotik dan penyelesaian berasaskan robot. Kami berharap dapat mempererat hubungan kerjasama antara kedua-dua pihak melalui pelaburan ini. Pada masa akan datang, kami akan bekerjasama dengan Geek + untuk membuat aplikasi dan penyelesaian industri yang menggabungkan awan, tepi dan terminal melalui AMR. Terus mempromosikan inovasi dan kecerdasan industri, dan mewujudkan pemodenan infrastruktur logistik pintar pada skala global. “