Syarikat robot forklift tanpa pemandu Tusk menaikkan ratusan juta yuan

36krPada 5 September, dilaporkan bahawa Tusk, sebuah syarikat robot forklift tanpa pemandu, telah menerima tiga pusingan pembiayaan berjumlah ratusan juta yuan, diikuti oleh Engage Capital, ZhenFund, dan 01VC. Dana akan digunakan terutamanya untuk pembangunan produk, pembinaan pasukan dan pemasaran.

Tusk ditubuhkan pada tahun 2021 dan terletak di Foshan, Guangdong. Forklift tanpa pemanduannya berbeza dengan produk di pasaran kerana ia mengintegrasikan robot Automatic Guided Vehicle (AGV) dan ciri forklift tanpa pemandu. Oleh kerana definisi produk mereka sama sekali berbeza dengan forklift tradisional, forklift gading tidak melebihi 150mm secara keseluruhan, jadi ia dipanggil robot dulang siluman.

Tusk menawarkan forklift tanpa pemandu dalam bentuk casis yang ringan dan ringan, yang membolehkan lidar dibawa pada casis juga. Oleh itu, penghalang halangan forklift yang diubahsuai pada masa lalu diperbaiki, penghalang halangan laser 360 darjah direalisasikan, dan objek dengan laluan serendah 4 cm dapat dikesan dalam penglihatan stereo.

(Kredit gambar: Tusk)

Ia juga berbeza dengan robot jacking bawah air tradisional (seperti Kiva), yang boleh membawa palet secara langsung tanpa memerlukan pembawa tambahan. Reka bentuk ini mempunyai kelebihan dari segi kestabilan robot. Kargo boleh dibawa secara langsung pada robot dan bukannya oleh lengan garpu. Pusat graviti yang lebih rendah dan kawasan sentuhan yang lebih besar menjadikan pengendalian kargo lebih stabil.

Lihat juga:Pembuat RPA asli awan Uniner Technology menerima pembiayaan Siri A

Forklift sedemikian juga boleh berputar di tempat dan bergerak ke semua arah. Mereka tidak memiliki radius belokan dan dapat melewati lorong yang sesempit 1,3 meter. Dari segi kecekapan operasi, forklift tanpa pemandu Tusk dapat mencapai operasi berkelajuan tinggi 1.5 m/s. Keperluan operasi lebih kecil daripada ruang kerja manual, yang juga meningkatkan kecekapan operasi hingga tahap tertentu.

Di satu pihak, Tusk menggunakan pendekatan modular untuk menjadikan peranti perkakasannya lebih standard dalam bentuk. Di sisi perisian, Tusk telah merancang sistem kod rendah yang membolehkan pengguna melaksanakan penggunaan pantas dengan menyeret dan menjatuhkan rajah binaan, memendekkan kitaran pelaksanaan projek hingga kurang dari satu minggu.