Syarikat platform IoT Tuya melengkapkan IPO Hong Kong

Penyedia platform pembangunan IoT Tuya IntelligenceIa secara rasmi disenaraikan di papan utama Bursa Saham Hong Kong melalui penyenaraian berganda pada 5 Julai, dengan kod saham “2391”. Tawaran semasa Tuya Intelligent adalah HK $19.3 (AS $2.46) sesaham, dengan nilai pasaran lebih daripada HK $11.166 bilion (AS $1.4 bilion).

Penggunaan penyenaraian dua peringkat oleh Tuya Intelligent disertai dengan keperluan peraturan yang lebih ketat. Akibatnya, syarikat itu kini mempunyai penyenaraian utama di New York dan Hong Kong, di mana jenis saham yang sama disenaraikan, yang membolehkan kecairan merentas pasaran dan lebih mudah diterima oleh pelabur antarabangsa.

Tuya Intelligent ditubuhkan pada tahun 2014. Platform pengembangan awan IoT pertama di dunia telah dibina, menyediakan platform IoT sebagai perkhidmatan (PaaS) untuk membantu jenama, OEM dan pemaju mengembangkan, melancarkan, mengurus dan mengewangkan peranti dan perkhidmatan pintar. Software-as-a-service (SaaS) boleh membantu perusahaan menggunakan, menyambung, dan mengurus pelbagai jenis peranti pintar.

Sehingga 31 Mac 2022, Platform Pembangunan IoT Tuya Intelligent telah mendaftarkan lebih daripada 582,000 pemaju di lebih dari 200 negara dan wilayah, melayani 55 syarikat Fortune 500.

Menurut data dari China Insights Consulting, jika dikira berdasarkan pendapatan syarikat pada tahun 2021, Tuya Intelligent menduduki tempat pertama di pasaran IoT PaaS perniagaan pintar dan pintar global dengan pangsa pasar 14.9%.

Dari segi data kewangan, dari 2019 hingga 2021, pendapatan Tuya Intelligent masing-masing adalah AS $106 juta, AS $180 juta dan AS $302 juta. Margin keuntungan kasar masing-masing adalah 26.3%, 34.4% dan 42.3%.

Lihat juga:Tuya Wisdom dan Alipay melancarkan penyelesaian daerah perniagaan digital

Tuya Intelligent menyatakan dalam prospektus bahawa hasil bersih dari penyenaraian dua kali akan digunakan terutamanya untuk meningkatkan teknologi dan infrastruktur Internet of Things, memperluas dan meningkatkan penawaran produk, pemasaran dan aktiviti jenama, mencari perkongsian strategik, pelaburan dan pemerolehan, dan umum Penggunaan korporat dan keperluan modal kerja.