Syarikat permainan China melancarkan permainan konsep Metaverse pertama, harga saham jatuh pada had 20%

Menurut laporan media China, saham syarikat permainan China Zhongqingbao meningkat tajam untuk hari kedua berturut-turut minggu ini, dipengaruhi oleh berita bahawa syarikat itu akan melancarkan permainan konsep Metaverse “Master Brewing”RetakDilaporkan. Banyak realiti maya, stok konsep Metaverse menyusul.

Pada penutupan perdagangan pada 8 September, harga saham syarikat adalah 11.81 yuan (AS $1.83) sesaham, dan jumlah nilai pasaran sekitar 3.11 bilion yuan (AS $481.7 juta).

Menurut laporan itu, China Youth Daily mengeluarkan pengumuman pada 6 September yang menyatakan bahawaIa akan melancarkan permainan konsep Metaverse “Brewing Master”Ini akan membolehkan pemain membuat perniagaan mereka sendiri dalam persekitaran simulasi tetapi mengalami kesannya dalam kehidupan sebenar.

Dengan kata lain, pemain akan dapat membina dunia mengikut kehendak mereka, bahkan menjalankan kilang penyulingan mereka sendiri, dan kemudian dapat membeli minuman keras untuk dimakan di luar talian.

Menurut China Youth Daily, jalan cerita permainan ini adalah untuk memindahkan pemain ke China seratus tahun yang lalu untuk menjadi pengurus kilang wain. Pemain akan mengendalikan kilang penyulingan, bermula dari awal dan kemudian membina dari masa ke masa.

Syarikat permainan mengatakan bahawa pemain boleh mengambil minuman keras yang dihasilkan oleh resipi rahsia asli mereka dalam permainan, yang boleh diambil di kedai jenama kilang wain luar talian.

Dengan kata lain, pemain tidak perlu tinggal di dunia digital, juga tidak akan menjadi syiling emas maya dan ganjaran dalam permainan, tetapi dapat memperoleh minuman keras fizikal unik mereka sendiri dengan reka bentuk dan pembungkusan mereka sendiri.

Setelah harga saham syarikat melambung tinggi, Zhongqingbao dengan cepat mengeluarkan pengumuman yang mengingatkan beberapa risiko ini.

Zhongqingbao mengumumkan bahawa beberapa permainan yang disebut oleh media baru-baru ini melibatkan konsep “Metaverse”, yang menyebabkan turun naik harga saham syarikat yang tidak normal. Metaverse adalah konsep besar, dan syarikat itu masih dalam peringkat penerokaan awal, dan ia melibatkan konsep yang agak baru. Jenis permainan baru ini masih dalam pembangunan. Pada masa ini, tarikh pelancaran dan zon permainan baru akan dipengaruhi oleh banyak faktor yang tidak menjamin kerja segera.

Lihat juga:Wabi-sabi, Metaverse & Masa Depan Dunia Maya

Baru-baru ini,Konsep MetaverseTelah menjadi topik hangat. Istilah Metaverse berasal dari novel fiksyen ilmiah “Avalanche” oleh penulis Neil Stephenson, yang menggambarkan dunia di mana orang berinteraksi dengan pelbagai jenis perisian dalam ruang tiga dimensi. Walau bagaimanapun, konsep khusus Metaverse masih agak kabur.

Menurut laman web rasminya, Shenzhen China Youth Daily Interactive Network Co., Ltd. ditubuhkan pada tahun 2003. Ia dikenali sebagai salah satu syarikat permainan terawal yang terlibat dalam pengembangan, operasi dan pengedaran permainan dalam talian di China. Ia juga merupakan syarikat permainan A-share pertama yang disenaraikan di China.